Tarte Tatin

úterý 3. února 2015

Jak jistě všichni víte, nejlepší věci vznikají neplánovaně. Z chyb a omylů. Takže vy všechny náhodou počaté děti se nemusíte cítit méněcenně. Jste určitě aspoň tak dobré jako Tarte Tatin! Tarte Tatin je pojmenovaný po sestrách Tatinových. Jedna z nich asi zrovna myslela na to, jestli náhodou není neplánovaně těhotná a zapomněla do formy dát těsto a začala rovnou náplní. A tak vznikl tenhle obrácený jablečný koláč. A je boží.

Na jeden koláč:
  • TĚSTO
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 30 g cukru
  • 2 žloutky
  • půl lžičky soli
  • (případně se netrapte s křehkým těstem a kupte si listové těsto)
  • NÁPLŇ
  • 6 jablek
  • půlka citronu
  • 90 g cukru
  • 60 g másla
  • lžička mleté skořice


Pokud jste zvolili pracnější variantu s vlastním těstem, tak začněte s ním. Žloutky rozetřete s cukrem v míse. Ve druhé míse smíchejte máslo o pokojové teplotě s moukou a solí. Použijte ruce a nebojte se toho. Přidejte vejce s cukrem a pokračujte. Pokud těsto nebude příliš nakloněno tomu, aby se z drobenky proměnilo v kompaktní těsto, pomozte si dvěma lžícemi studené vody. Jakmile vykouzlíte opravdové těsto, zabalte jej do potravinové fólie a nechte 2 hodiny chladnout v lednici.

Jablka oloupejte a nakrájejte na úhledné měsíčky, které následně pořádně pokropte citronovou šťávou. Až budete vytahovat těsto z lednice, začněte rozehřívat troubu na 200°C a vytáhněte pánev, kterou můžete použít i v troubě. Vámi zvolenou pánev pak rozehřívejte na střední teplotu, zatímco na pracovní lince z toho hloupého těsta válíte tenký plát, který lehce přesahuje průměr pánve.

Na rozehřáté pánvi teď připravíme karamel. Začněte rozpuštěním másla, do kterého za stálého míchání vsypte cukr. Míchejte a hlídejte barvu. Cukr by měl jen lehce zhnědnout. Příliš tmavý cukr by byl hořký a obecně k ničemu. Pokud je celý proces moc pomalý, přidejte deci vody. A pořád míchejte. Do vzniklého karamelu nandejte jabka. Osoby s obsesivní poruchou zvolí soustředné kruhy, lenoši to tam jen tak nahážou. Jablka posypte skořicí a nechte je, aby se po dobu tří minut seznámily s karamelem. Potom jim dopřejte trochu soukromí a přikryjte je vyváleným těstem. Pokud je to možné, zahněte těsto kolem jablek co nejvíce dolů. No a teď už se vším jen na 25 minut do trouby.


Pánev nechte trochu vychladnout a pak zmobilizujte veškerou svou šikovnost a celý koláč překlopte na větší talíř nebo tác. Čím více jablek jste použili na náplň, tím hůř to půjde. Sama jsem si to ještě zkomplikovala použitím bezlepkového těsta, které pohromadě drží jen silou (mé) vůle. Když se to všechno povede, je to pak paráda. Výsledkem jsou lehce kyselá jablka v sladkém karamelu na tenoučkém korpusu. Podle mě nic nezní líp. Málo co taky tak dobře chutná. A když použijete kupované listové těsto, tak Tarte Tatin vykouzlíte za půl hodiny. Za mě cajk. 

2 komentáře:

  1. Tarte Tatin znám a chtěla jsem ho vždycky vyzkoušet :-) Jen musím vymyslet, co s tou pávní, ty naše mají plastová držadla, těm by se trouba asi nezamlouvala :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bětko, pokud máš nějakou žáruvzdornou formu na koláč a nevaříš na plynu, tak by to mělo jít v ní. Píše o tom na blogu Maryna, tak zkus. Pánve s plastem raději do trouby nedávej ;)

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |