Pilot a Malý princ - Petr Sís

čtvrtek 12. února 2015

Kdysi dávno, na samém počátku dvacátého století, se ve Francii narodil chlapec, kterému bylo souzeno prožít velká dobrodružství.
Tím chlapcem byl Antoine de Saint-Exupéry. Jeho život definovalo létání, hvězdy a Malý princ. "Dětská kniha", která víc odkazuje na hledání naděje ve válečné době, ve které vznikla, než na cokoliv jiného. 


Pilot a Malý princ není kniha ke čtení. Je to umělecké dílo k prohlížení. Petr Sís v úžasných detailech i celistvých obrazech vykresluje biografii spisovatele, který jednou stručnou knihou ovlivnil tolik lidí. Je to kniha, kterou si otevřete v sobotu ráno u kafe a hledáte všechny ty drobnosti, které jsou v obrázcích obsaženy. Všechny mají význam a dohromady tvoří něco opravdu krásného. Obrázková kniha pro dospělé i děti. Text máte přečtený za 10 minut, ale prohlížet můžete nekonečně dlouho. 

A není to Sísova první kniha. Sís je uznávaný autor a hlavně ilustrátor žijící v New Yorku, jehož knihy začaly v češtině vycházet až v roce 2004. Měla jsem čest i se Stromem života. To je zase příběh Charlese Darwina. Knihy jsou ve stejném formátu a dohromady tvoří krásnou sadu. Sísovy knihy nejsou pro ty, kdo hltají věty po dvou.  Jsou pro požitkáře, vychutnávače, ty, co umí ocenit grafiku a knihy jsou jejich největšími poklady. Pro takové lidi budou knihy Petra Síse drahokamy ve sbírce.


Kniha je o:
zlatých vlasech, letadlech, hvězdách, Francii, ztroskotáních, obloze a poušti.

Čtěte, když:

  • se chcete kochat,
  • máte děti a chcete jim ukázat i trochu jinou obrázkovou knihu,
  • v místní galerii zrovna není žádná zajímaví výstava.
Nečtěte, když: 

  • knihy hodnotíte podle počtu stran, písmen nebo postav,
  • vám Malý princ nic neříká,
  • nemáte rádi biografie a životopisy ani v kostce.
Příbuzné knihy:
Hodnocení:
Jestli je Airbus A380 největší dopravní letadlo a sama nemám ani malý model letadla, tak tuhle knihu hodnotím jako horkovzdušný balón. 

3 komentáře:

  1. Miluji Sísovy knížky! Nejvíc mi učaroval asi Ptačí sněm - je hodně obrázková a málo textová. Hodně se mi líbí i Zeď a TIbet. Ale vlastně se rozplývám nad každou jeho knihou. Nejraději bych si některé stránky zarámovala a pověsila na stěnu, tak moc se mi líbí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím rámováním to mám podobně, ale když knížky se neničí...

      Vymazat
  2. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Obchodujte kdekoliv - Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |