Alice v říši divů (a taky před zrcadlem) - Sarai Walker

čtvrtek 19. února 2015

Tentokrát je změna stoprocentně zaručena. Moje pravé já, žena, kterou se mám stát, je na dosah. Polapila jsem ji jako rybu na háček. A pilně navíjím. Tentokrát mi neupláchne.
Hlavní hrdince všichni říkají Bluma, i když její pravé jméno je Alice. Tím jménem si tak ale nechá říkat až potom, co konečně bude sama sebou. A sama sebou bude jedině když zhubne. Hodně. Snaží se o to vlastně celý život a pořád se jí to nedaří. Tak se objedná na operaci, po které se jí do žaludku už nevejde víc, než dvě sousta jídla. Pak ale potká několik žen, které jí postupně změní život.

Alice v říši divů (a taky před zrcadlem) je kniha o nešťastné ženě. Bluma se nesnáší. Lidi ji odsuzují od pohledu. Společnost se jí snaží stlačit do prefabrikovaných škatulek. A přitom je Bluma sama součástí téhle mašinérie. Radí náctiletým slečnám, které se svěřují v rubrice módního časopisu s tím, jak si připadají tlusté, škaredé a nepřitažlivé. Bluma jim radí a sama sobě neporadí. 


SPOILER
Příběh je čtivý díky Blumě. Bude vás zajímat její životní peripetie a snaha najít sama sebe. Pak se ale do příběhu zamotá jakási polorganizovaná skupina žen, která si klade za cíl pomáhat ostatním ženám vymanit se ze společenského diktátu, který říká, že nepřitažlivé ženy tady nemají místo. Neříkám, že to není myšlenka záslužná a správná, ale pro mě se v tuto chvíli celý příběh dostal do neuvěřitelné roviny. To, co se rozeběhlo jako čtivá a v podstatě oddechová kniha, se změní v paskvil sociálního dramatu a morálních ponaučení. A dohromady se to tluče. 

Kniha je o:
malých šatech, pornu, hladu, tajném společenství žen, jídle, reklamě, kilech, sebenenávisti.

Čtěte, když:
  • chcete něco čtivého,
  • jste žena,
  • přemýšlíte nad tím, že si strčíte prsty do krku nebo si necháte podvázat žaludek.
Nečtěte, když:
  • hledáte silné mužské postavy,
  • nechcete nahlížet za pokrytectví současné materialistické společnosti,
  • jste se vším hned hotoví. 
Příbuzné knihy:
Hodnocení:
Jestli holky na dietě sní za den jen jablko a já sežeru celou tabulku čokolády na posezení, tak tuhle knihu hodnotím jako perník.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |