Kávové muffiny s lískovými oříšky

úterý 17. února 2015

Muffiny jsou super věc. Můžete dělat nekonečné kombinace. Upečené je máte za 20 minut. Navíc už pak s nimi není žádná práce. Z tácku si je vezmete na snídani, ke kafi nebo když je zrovna rychle potřeba upravit poměr hořkosladkosti všedního dne. Kombinace kávy a oříšků je sympaticky domácká a přitom dost neobyčejná. Tak zkuste, jestli vám to bude chutnat.

Na klasických 12 muffinů:
  • 280 g hladké mouky
  • 100 g jemně mletých lískových ořechů
  • 50 g nasekaných lískových ořechů
  • 115 g přírodního cukru
  • špetka soli
  • lžíce prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 200 ml podmáslí
  • 6 lžic slunečnicového oleje
  • silné espresso

Začneme přípravou kávy, která by do samotného těsta už měla být vychladlá na pokojovou teplotu. Zvolte svůj oblíbený způsob přípravy, ale prosím, ne instantní kávu ani turka (lógr by vadil). U nás se používá french press. Udělejte klasické 7 g espresso a nechejte ho chladnout. Potom zapněte troubu na 200°C a připravte 12 formiček na muffiny. Ideální jsou ty silikonové, které nemusíte ani vymazávat, ani vykládat papírovým košíčkem. 

Se samotným těstem je to jednoduché. Dvě mísy. Jedna na suché přísady. Druhá na mokré přísady. V té větší z nich smícháte hladkou mouky, sůl a prášek do pečiva s jemně pomletými lískovými ořechy. Přidáte všechen cukr a zase mícháte. V druhé míse metličkou rozšlehejte dvě vejce. Za stálého míchání přilívejte podmáslí a potom olej. Nakonec doplňte dvěma lžícemi espressa. 

Mokrou část těsta přelijte k suchým ingrediencím a promíchejte. Ne moc agresivně, ale taky nic halabala. Mělo by se to všechno pěkně spojit do pěkného těsta. Tím pak plňte připravené formičky asi to tří čtvrtin. Muffiny v troubě pěkně naběhnou a navíc, je ještě budete posypávat nahrubo nasekanými ořechy. Tak všechno pěkně rovnoměrně rozdělte a pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut. 


Upečené muffiny nechte vychladnout ve formičkách a pak můžete začít ochutnávat a rozdávat. Káva v nich moc výrazně cítit není, ale ořechy určitě bez povšimnutí neprojdou. Zkuste v receptu nezaměňovat podmáslí za mléko. Díky podmáslí jsou muffiny vláčnější a tak nějak lepší. Vysvětlit to moc neumím, ale vyzkoušené to mám. Tak mi věřte. A pečte.

Cukrovatý týden.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |