Hedvábník - Robert Galbraith

čtvrtek 26. února 2015

"On zmizel už někdy dřív?"
"Je citově nevyrovnaný," odpověděla se zasmušilým výrazem. "Často se na celý den někam ztratí, ale teď už je to deset dní a já vím, že je asi pořádně rozhozenej, ale potřebuju ho teď doma. Je tady Orlando a já mám nějaký věci na práci a taky..." 
Owen Quine je spisovatel. Občas se jen tak sebere a někam zmizí. Většinou k milence. Jeho manželka už se tím nenechává rozhodit. Jednou je pryč podezřele dlouho. Přesto jeho žena nekontaktuje policii, ale Cormorana Strika. Soukromého detektiva. Ten se nedávno proslavil vyřešením případu, který policie označila za sebevraždu. 


Cormoran Strike je bývalý voják, kterému chybí kus pravé nohy. Vojákem už být nemůže a tak je soukromým detektivem. Má kontakty u policie, v médiích, mezi známými lidmi i v dalších kruzích, které mu mohou vyšetřování usnadnit. A tentokrát se dostává mezi spisovatele, kteří zrovna žijí zmizením Owena Quinea. Autora rukopisu, ve kterém zesměšňuje většinu londýnské literární obce. Zmizel kontroverzní autor jenom proto, aby upozornil na svůj nový nevkusný román? Nebo je za tím něco víc? Kdo je Hedvábník? A přijde na to Cormoran Strike?

Asi všichni víte, že Robert Galbraith je pseudonym J.K. Rowling. Ženy, která vyniká poutavým psaním. A tohle je zase pecka. Celý příběh se rozmotává vlastně dost pomalu, ale stejně sedíte a čtete a čtete a bavíte se. Kromě kriminálního případu autorka nabízí taky skvělé životní příběhy detektiva Strika (toho nejsympatičtějšího detektiva na světě) a jeho milé asistentky Robin (ženy, kterou byste chtěli být). Jestli jsem byla z Volání Kukačky nadšená, tak teď jsem ještě víc, protože se ukázalo, že to nebyla žádná náhoda. Chci další případy. Hned. Jo a doufám, že tyhle příběhy nebudou nikdy zfilmovány. Cormorana by zas hrál Affleck a bylo by po lásce. 

Kniha je o:
provazech, Londýně, pomluvách, koleně, rukopise, taxících, střevech, spisovatelích, sledování, pivě.

Čtěte, když:
  • oceníte skvěle propracovanou postavu detektiva,
  • rádi tipujete vraha a necháváte se strhnout překvapivým rozuzlením,
  • vás láká intrikánské prostředí spisovatelů a jejich nakladatelů.
Nečtěte, když:
  • se vám nelíbil první příběh Cormorana Strika,
  • zrovna potřebujete v příštích dvou dnech dokončit neodkladnou práci,
  • na detektivkách vás zajímá jen odhalení vraha a omáčku kolem považujete za nudu.
Příbuzné knihy:
Hodnocení:
Jestli je Hedvábník jiné označení pro Bource morušového a mě se líbí Modrásek lesní, pak tuto knihu hodnotím jako Babočku admirál. 

2 komentáře:

  1. Tak jestli je to babočka, jde celá bakalářka stranou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě tě nechci navádět, ale u mě šla práce na diplomce taky na pár dní stranou. Zatím nelituju, ale to asi brzo přijde.

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |