Ricottový koláč

úterý 28. července 2015

Vyhlašuji ovocnou pauzu! Dnešní vypečené úterý je normální koláč, který můžete udělat v jakékoli roční době. Ricottu a mandle koupíte vždycky. Přirozená bezlepkovost je výhodou, ale ne hlavní hodnotou. Tu poznáte, až to ochutnáte!

Na jeden koláč:
  • 120 g másla
  • 275 g krupicového cukru
  • kůra z jednoho citronu
  • 4 vejce
  • 240 g mandlové mouky
  • 300 g ricotty
  • plátky mandlí na ozdobu


U ricottového koláče nepodceňujte přípravu! Máslo je změklé, trouba se rozehřívá na 160°C, dortová forma je vymazaná máslem, případně vyložená pečicím papírem. A teď už jedeme. Máslo vyšlehejte se vším cukrem do světle žlutého krému. Použijte kuchyňský robot nebo ruční mixér. Až se budete blížit ke konci, přidejte i citronovou kůru. Do krému pak po jednom vešlehávejte žloutky. K tmavě žluté pěně přidejte mandlovou mouku a míchejte, dokud se vše pěkně nepropojí. V závěru úvodní části přidejte veškerou ricottu a opět se řádným promícháním ujistěte, že se všechny ingredience rovnoměrně spojily.

Ve druhé míse ze čtyř bílků ušlehejte pevný sníh. Ten pak po malých částech zlehka přidávejte k ricottovému těstu. Už jste to na Cukrovatě četli několikrát. Pomalu, po částech, hlavně aby se to nezdrclo. Až takto spotřebujete všechen bílkový sníh, tak těsto rovnoměrně přelijte do dortové formy. Povrch posypte plátky mandlí. Za mě čím víc, tím líp. Pečte na 160°C asi 45 minut. Z hotového koláče vytáhnete čistou špejli. Nic nového pod sluncem.


Jestli existuje něco jako kavárenský koláč, pak je to tohle. Nemluvím zrovna o prvorepublikových kavárnách, ale spíš o těch s barem z neopracovaného masivu, kostkovaným prostíráním, dřevěnou podlahou a krémovými polštáři na židlích. Křupavé mandle na povrchu a uvnitř sladké, vláčné až vlhké těsto. K hořké černé kávě ideální. Bodne třeba po odpolední procházce lesem. Taky když přijde na návštěvu někdo, u koho si přejete, aby neodešel. Nebo když vám prší v hlavě, i když je venku ten nejlepší letní den.


4 komentáře:

  1. Ten závěr článků je boží - když přijde na návštěvu někdo, u koho si přejete, aby neodešel, když vám prší v hlavě... Bavíš mě! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super recept a skvěle napsáno jako vždycky! Sbíhají se mi sliny! Jen ta mandlová mouka bude horší, budu muset koupit, můj mixér má s ořechy trochu problém :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mandlová mouka se dá sehnat poměrně dobře. Cenově to taky vychází docela podobně, jako když si člověk mandle namele sám. Opravdu ten koláč doporučuju! A je nepoznatelně bezlepkový ;)

      A děkuji!

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |