Neztraťte se

sobota 4. července 2015

Na světě je jenom málo věcí, které jsou lepší než cestování. Fakt málo. A když k cestování připojíte plánování s průvodcem v ruce, tak už fakt nevím. (Opomenu-li možnost cestovat s Christianem Balem.) Když není po ruce charismatický průvodce preferovaného pohlaví, musíte se do toho vložit sami. S papírovým průvodcem. Vybrat toho správného je stejně těžké, jako najít toho dobrého živého. Mým šampionem jsou Rough Guides.


Průvodce pročítám před cestou i v terénu. Před cestou se rozhoduji, co všechno potřebuji a musím vidět. Na to je ideální úvodní charakteristika místa a fotoseznam těch nejzajímavějších nebo nejtypičtějších věcí. To má Rough Guide vždycky. Ať už je to průvodce pro město, region nebo celý stát. V místě pobytu jsou pak super dílčí mapky v každé kapitole. Žádné další potřebovat nebudete. Navíc nedaleko hned najdete podrobné informace o historii všech zajímavých míst, včetně upozornění na detaily, které neznalé oko přehlédne. Takhle vám neuteče žádná podivná socha v průčelí budovy nebo pamětní deska na chodníku. Všechno najdete.

Rough Guide neopomíjí ani muzea a galerie. U těch nejvýznamnějších si předem můžete přečíst o tom, kde visí van Goghovy Slunečnice (pokud je zrovna nepřevezli na výroční výstavu zpátky do Amsterodamu) a které další sbírky byste neměli vynechat. Věřte mi, pokud na ty boží galerie typu Prado nebo British National Gallery nemáte celý den a spoustu energie, pak vás ta krása kolem zahltí a nebudete z toho mít vůbec nic. 


Tradičním soupeřem průvodců Rough Guides je Lonely Planet. Ten je prý lepší na výběr levného ubytování. Jak často hledáte ubytování na místě? Kdy naposledy jste si našli ubytování bez Booking.com? Přesně. Tím "přidaná" hodnota Lonely Planet odpadá. Má oblíbená část průvodce Rough Guides je úplně na konci. Jsou to takové ty zajímavosti typu Londýn v literatuře, historické souvislosti a významné osobnosti. Ideální čtení do letadla.

Proti dobrému průvodci může mluvit jedině cena. Ale i to má řešení! V dobré knihovně by se takový průvodce měl dát půjčit. Třeba v Moravské zemské knihovně to není problém. Tak až v létě někam pojedete, tak plánujte s průvodcem! Úplně vám to závidím. Kdybyste s tím potřebovali pomoct, tak dejte vědět. A hlavně se neztraťte!

Cukrovaté léto!

4 komentáře:

  1. Díky za tip! Vlastně právě plánuju svoji dovolenou v Londýně, tak se po tomhle průvodci určitě podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Londýn! Pozdravuj ho! Už se mi docela stýská.
      Na co se nejvíc těšíš?

      Vymazat
  2. Naprosto souhlasím, plánování dovolené s průvodcem v ruce je jedna z mých oblíbených činností :) Já osobně preferuju Baedeker, nějak mi víc "sedí"... Ale nemají úplně všechny destinace, a tak bohužel občas musím sáhnout i jinam (např. naposled na výletě do Berlína). A takové ty kapitoly o historii ap. čtu vždycky po cestě na místo a vždy mě to skvěle naladí na cestovatelskou náladu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, mně Baedeker moc neoslovil. Je dobře, že vychází tolik různých průvodců. Aspoň si každý najde toho svého :)

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |