Dovolenkáři - Emma Straub

čtvrtek 16. července 2015

"Třebaže dovolenou s úzkostlivou pečlivostí naplánovali už v únoru, tedy měsíce předtím, než si Jim nechal vyklouznout svou práci v časopise, načasování bylo momentálně takové, že by se od Fran dal očekávat minimálně jeden hodně hlasitý hysterák denně."
Jime, asi se Fran nemůžeš úplně divit. Je ti skoro šedesát a jak by řekl náš bývalý prezident, přistihli tě při přecházení na červenou. Kromě práce taky asi přijdeš o pětatřicetileté manželství. Jedině, že by dovolená na Mallorce byla řešením. Dovolená, na které kromě tvé ženy bude taky Sylvia, Bobby, Carmen, Charlie a Lawrence.


Sylvia, osmnácitletá dcera po maturitě, která čeká, že na dovolené přijde o panenství s nějakým sexy Španělem. Nečekané. Bobby s sebou bere svou starší, dlouholetou přítelkyně Carmen a své pracovní problémy. Charlie a Lawrence jsou homosexuální manželský pár, který doufá v adopci dítěte. No a Jim a Fran řeší klasickou krizi ve stylu: on se vyspal s mladou holkou, nic to neznamená, ona ho za to nesnáší, ale do rozvodu se nehrnou. 

Připadá mi to, jako by se autorka snažila, aby v knížce bylo pro každého něco a celé to zalila do medové polevy v podobě písečných pláží, dokonalého počasí, skvělého jídla a úžasné vily, kde tahle skupina obrušuje své třecí plochy. Trocha zamilovanosti, špetka nenávisti, nějaké to sociální drama, kilo vztahů a snaha o komické momenty. Třeba když se Fran na hodině tenisu sama udeří raketou do čela tak, že ztratí vědomí. A tak je to u Dovolenkářů se vším. K bazénu akorát. 

Kniha je o:
plážích, dětech, tenise, dluzích, bazénu, proteinových koktejlech, hádkách, tapas a nevěře.

Čtěte, když:
  • jste na dovolené,
  • vám nevadí číst něco, co už tady tisíckrát bylo a mnohdy i lépe,
  • potřebujete nemyslet.
Nečtěte, když:
  • od knihy čekáte něco světoborného,
  • nemůžete vystát zpovykané Američany.
Příbuzné knihy:
Hodnocení:
Jestli Postovi tráví dovolenou na Mallorce a já ráda jezdím do Londýna, pak tuto knihu hodnotím jako víkend na Máchově jezeře.

Recenzní výtisk zaslalo nakladatelství Cosmopolis. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |