15 pocitů

sobota 18. července 2015

To tak jednou prokrastinuji s YouTube a narazím na video bratrů Greenů, které se jmenuje 15 of My Favourite Feelings. Žádné překvapení se nekoná. Video je o 15 oblíbených pocitech Hanka Greena. Dost se mi to líbilo a tak jsem si řekla, že se s vámi podělím o ty své. Publikovatelné.

Vrnící kočka - Moje kočka je bezkontaktní. A o to víc si vážím toho, když sama od sebe přijde, zavrní a dá najevo, že nutně potřebuje pohladit, hrát si, lehnout si na rozečtený časopis. Mám z toho hroznou radost, protože vím, že mě má ráda. Nikdo ji nenutil. Přišla sama. A nevadí mi, ani když mě kvůli tomu budí uprostřed noci.


Létání letadlem - Obzvlášť start, kdy vás ta síla a rychlost přišpendlí k sedadlu. A taky všechno kolem. Ruch letiště (pokud zrovna neletíte z Tuřan), nadávání na kontroly, letušky a piloti, tabule odletů a příletů, výhled z letadla, létání v noci, létání ve dne, kufry a těšení se.

Cestování - Nejjednodušší způsob jak se zbavit stereotypu. Odjet pryč. Změna prostředí mi dodává neskutečnou energii. Mám pocit, že musím všechno vidět a kdyby to šlo, tak bych si atmosféru každého místa odvezla s sebou. Pěkně zašpuntovanou v nějaké lahvi od místního oblíbeného pití. Jenom pomyšlení na to, že někam pojedu mi zvyšuje tep. V přímé úměře se vzdáleností. 

Koncerty - Každý koncert je jedinečný zážitek. Předávání pozitivní energie skrz hudbu, tanec, skákání, smích i slzy. Z pódia k publiku a zase zpátky. Z koncertů svých oblíbených kapel si odnáším fyzické i psychické vjemy, které se mi evokují vždycky, když tu hudbu slyším znovu. Je to pro mě dost nepopsatelné, ale na koncertech se se mnou něco děje. A to něco je můj oblíbený, nepředatelný pocit. Tak zahoďte ty mobily a foťáky! Stejně nic dobrého nenatočíte a přicházíte o to, kvůli čemu tam jste!

Inspirativní lidi - Univerzitní přednášky, TEDx, Pecha Kucha a jakákoli setkání se zajímavými lidmi. Hrozně ráda poslouchám, co ostatní rádi dělají. Nadšení je přenositelné a jiné úhly pohledu na svět zase nesmírně obohacující. Když vidím někoho zapáleného, tak mu vždycky držím palce a chci všechno vědět. A klíčí ve mě pocit, že i já můžu něco dokázat. 

Odškrtnutý úkol - Sama sobě připravuju život plný seznamů s úkoly. Denní, týdenní, celoživotní. Dělám to, abych si pak mohla užít ten pocit, když nějakou položku splním. Je hotová, odškrtnutá a už se k ní nemusím vracet. Hotovo.


Léto - Jsem letní dítě a dokážu vymyslet stovky důvodů, proč je léto perfektní. Léto je nejlepší roční doba a můj oblíbený stav mysli. Svítí totiž slunce, je světlo a teplo. To všechno dává dohromady energii, na kterou pak jedu celý rok. Už jenom to letní ráno a snídaně venku, kdy je ještě docela chládek, ale ve vzduchu už cítíte, že ten den bude vedro k nevydržení, tzn. hot yoga zdarma, všude a pro všechny! Víte, kolik se za to normálně platí? 

Pečení - Když nakyne buchta. Když pěkně nazdobím dort. Když si chce někdo přidat. Z takových věcí si někdy radostí i poskočím.

Knihy - Knihkupectví, knihovny, domácí knihovničky, antikvariáty, internetová knihkupectví. Všechno! To vybírání! Doporučování knížek. Začátek, prostředek i konec knihy. Pěkná věta. WTF momenty, kdy nevím, jestli jako fakt? Krásné obálky. To všechno si strašně užívám. Někdy se z pohledu na knížku začnu celá třepat. 

Čisté povlečení - Voňavé, vyžehlené a čisté povlečení a prostěradlo. Luxus. Škoda, že to vydrží tak dvě noci.

Pohled ve schránce - Přijdu ke schránce a okem kontroluju, jestli v ní něco není a když vidím pohled, tak jásám a vrážím klíček do dvířek, kterými následně škubnu tak, že málem upadnou. A pak už mám v ruce pohled, který dost často není ani pro mě. Stejně se aspoň kouknu na obrázek. 

Brečet smíchy - Ten smích, kdy nemůžete popadnout dech, smějete se už jenom nehlasně a pak vydáte neskutečný hýkavý zvuk. Válíte se po zemi a z očí vám tečou slzy smíchu. Nedá se to zastavit, protože už vlastně ani nevíte, proč se tak strašně smějete. To je ten nejlepší smích.  

Uklizený byt - Nestelu si postel a prach taky moc neutírám. Ale když nemám čistou koupelnu, kuchyň, včetně lednice a vysátou podlahu, tak jsem nervózní. Hodně. Asi to mám po mamce. Hlavně ty podlahy. Ten večer po tom, co uklidím úplně celý byt, zažívám pocit dokonalého klidu. Pořádek v bytě pro mě znamená i pořádek v hlavě.


Bytí - Když vím, že zrovna teď stačí jenom být. Dodržování tradice dopoledního a odpoledního kafe s každým, kdo je zrovna doma. Celonoční vylívání srdcí s kámoškou nad - chtělo by se říct sklenkou vína, ale buďme realisti - lahví whiskey. Každá chvíle, kdy nikdo nemusí nic dokazovat a podávat výkon, protože je tam, kde má být.

Cukrouši - Každý komentář, každý like a každý Cukrouš a Cukrouška. Všechno to pro mě znamená víc, než si chci připustit. Že sem chodíte, je pocit zadostiučinění a radosti. Že něco, co dělám jenom proto, že mě to baví, láká i někoho jiného, cizího. Že vám to stojí za ten čas. Je to hlavně pocit vděku. Tak vďaka.

A teď vy! Jaké jsou vaše oblíbené pocity? Co vás naplňuje radostí a nadšením? 

9 komentářů:

  1. Milá Cukrovato,
    1) Jízda na kole - když cítím vítr kolem obličeje a vidím nad sebou ubíhat koruny stromů.
    2) Jahody, třešně, rybíz, angrešt, borůvky, meruňky, švestky - aneb průvodci sezónou sklizně. Jakmile ten řetězec začne, vím, že léto je tu a každým druhem ovoce se snažím přecpat tak, abych na něj (v mražené podobě) neměla v únoru už vůbec chuť (mám totiž malý mrazák a nevěděla bych, co tam dát dřív).
    3) Vylézt z bazénu s modrou pusou a opřít se o rozehřátou zeď.
    4) Kempování pod stanem - jít si lehnout až za tmy, vstávat, když je na trávě ještě rosa a celý zbytek dne být venku na vzduchu.
    5) Bouřka a bubnování slejváku na okno naší ložnice, když já spím v klidu uvnitř.

    Díky za podnět, hezké dny ;-)
    Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Shareen, díky, že jsi se podělila! Doufám, že přemýšlíš i nad dalšími :)

      Tak pěkné léto! Snad se ti daří všechny tyto pocity realizovat!

      Vymazat
  2. Od té doby, co jsem to video viděla, připravuji podobný článek. Předběhlas mě, ale nevadí mi to, protože tvoje vybrané pocity jsou skvělé :)
    Letadlem jsem letěla pouze jednou, respektive dvakrát (tam a zpátky), ale je to už docela dávno a příliš si nepamatuji, jaké jsem z toho měla pocity. Doufám, že si do letadla ještě jednou sednu, když mám celý život před sebou.
    Bytí naprosto chápu. Nějak se ovšem stalo, že se mi právě jen ten pocit být příliš nestává. Málokdy si uvědomím, jak jsem vděčná za to, co mám kolem sebe, že můžu na chvíli jen tak být a ničím se netrápit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, těším se na tvůj článek! A přeji co nejvíc "bytí".

      Vymazat
  3. Pečení, uklizený byt, cestování, koncerty, povlečení, léto, inspirativní lidi, mí "cukrouši"...jako bych se viděla :) Hrozně moc pěkný článek, takový hřejivý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Vidím, že toho máme dost společného :) U tebe čtu moc ráda Šťastnosti - ty jsou hřejivé vždycky! A co si budem povídat, někdy je ta hřejivost prostě třeba.

      Vymazat
  4. Krásný článek!
    Moje oblíbené pocity: 1) studený vánek v horkém letním dnu, 2) noc strávená v posteli se skvělou knihou, 3) příběh, který je tam dobře postavený a vypointovaný, že to vezme dech, 4) čerstvě zasněžená krajina, když sníh ještě není pošlapaný a blýská se ve slunci, 5) jít na dobrou kávu s kamarádkou, kamarádem nebo prostě jenom sama, 6) vracet se na místa, kde to důvěrně znám, 7) jít po nějakém místě plném historie a doslova cítit ten běh času všude okolo, 8) odškrtnutý úkol na seznamu, 9) dokončení článku, se kterým jsem opravdu spokojená, 10) najít zprávu nebo dopis nebo přijmout hovor od někoho, kdo se prostě chce zeptat, jak se mám, a popovídat si, 11) objevit nového skvělého autora a zahájit pátrání po jeho dalších knihách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, díky. Minimálně ty knižní pocity s tebou sdílím! :)

      Vymazat
  5. Chci se zeptat, není ta fotka od moře náhodou z Bulharska - Primorsko? Hrozně mi to připomíná to místo. :)

    OdpovědětVymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |