Roky pod psa - Markus Zusak

čtvrtek 29. ledna 2015

Všechno jsme naplánovali na zítřejší odpoledne. Opatřili jsme si pálky, prošli jsme všechno, co bylo potřeba si zapamatovat, a věděli jsme, že to stejně neuděláme. I Rubík to věděl.
Camerone, vy máte s Rubíkem vždycky takové odvážné nápady. Ale proto, že jste oba fakt lůzři, tak to nakonec nikdy nějak nevyjde. Buď rád. Kdybyste ty vaše vykrádačky dotáhli do konce, tak bys měl život mnohem složitější. Možná zajímavější, ale složitější. Věř mi. Tak s bráchou dál fantazírujte. To je neškodné pro vás i vaše okolí.


Roky pod psa jsou o životě adolescentního Camerona. Žije v Austrálii s rodiči, dvěma bratry a sestrou. Sní o dobrodružství a holkách. Asi jako každý kluk v takovém věku. Spřádá plány, jak podniknout něco cool. Většinou to zahrnuje pohyb za hranicí zákona. Uvnitř je ale strašný dobrák a tak si svůj záměr s bráchou vždycky nějak vymluví a spokojí se s akčními sny. 

Zusaka všichni znají jako autora Zlodějky knih, což je právem jedna z nejoblíbenějších knih posledních let. V prvotině ale Zusak svůj talent trošku skrývá. Vypráví skvěle a baví mě, jak staví věty. Někomu to ale může trochu vzít chuť ke čtení jeho dalších knih, což by byla věčná škoda. Tak si Roky pod psa schovejte na dobu, kdy už budete zamilovaní a užijete si je víc.

Tato kniha je o:
dopravních značkách, zdravotní sestřičce, snech, rajčatové omáčce, kopání s míčem a boxování.

Čtěte, když:
  • víte, jaké to je, být lůzr,
  • chcete něco krátkého, trochu milého a trochu smutného,
  • milujete Zusaka.
Nečtěte, když:
  • jste ještě od Zusaka nic jiného nečetli,
  • přemítání a denní snění není nic pro vás,
  • máte zálusk na něco, co vám změní život.
Příbuzné knihy:
Hodnocení:
Jestli se v knize mluví o značce přikazující zastavení a naše ulice je jednosměrka, pak tuto knihu hodnotím jako dej přednost v jízdě.

10 komentářů:

  1. Tak nevím, jestli mám číst anebo ne :D Posel se mi líbil dost, Zlodějka knih méně, ale nemyslím si, že bych Zusaka milovala... No, asi to přece jen zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě to popravdě také moc nezaujalo a přitom Zlodějku jsem si vychutnala, je znát, že se tady teprve "rozepisoval" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. A proto bych byla nerada, aby si někdo Zusaka mylně zaškatulkoval. Doporučuji začít Poslem nebo Zlodějkou.

      Vymazat
  3. Tohle je kniha, na kterou se rozhodně chystám, ale trochu jsem váhala kvůli rozpačitým ohlasům. Myslím, že se Ti podařilo mě přesvědčit, Roky pod psa si rozhodně seženu :)

    Mimochodem, moc pěkný blog! Jsem tu dnes poprvé a rozhodně ne naposledy, už si ho pročítám kolem půl hodiny a myslím, že se odtud hned tak nehnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Doufám, že tě nezklamou ani Roky pod psa, ani Cukrovata ;)

      Vymazat
  4. Aj, tohle mně baví. Jsem tu poprvé, ale takový styl psaní mě nadchnul, určitě se sem budu vracet! Tak a teď se jdu prohrabat staršími články a ještě více potěšit oko. =)

    Zlodějka knih se mi líbila, takže si snad i na Roky pod psa někdy najdu čas. Ale Posla chci přečíst dříve. Moc se mi líbí přehledné čtěte, když/nečtěte, když.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za pochvalu. Vracej se určitě! :)

      Četla jsem Zusakovy knihy ve stejném pořadí, jak to máš naplánováno ty a osvědčilo se mi to.

      Vymazat
  5. Já to zkusím i když jsem od něj ještě nic nečetla, ale díky za varování. O knížce jsem už někde slyšela a mám na ni opravdový zálusk. Vždy mě zaujmou knihy u kterých si moc neumím dopředu podle recenzí představit děj ^^. Hezká recenze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej a dej prosím vědět, jestli máš po přečtení chuť i na další Zusakovy knihy. A díky za pochvalu :)

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |