Bistro není hladové okno. Bistro je malý podnik s pár stolky, kde se dobře najím. Žiju teď v Brně a takových bister je tady požehnaně. Zřejmě to nějak souvisí s množstvím hipsterů, studentů a cool lidí. Chodím do bister, pochutnávám si a pozoruju výše zmíněné v jejich přirozeném prostředí.
Bistra mám ráda, protože:
- nemají jídelní lístky, ale menu s pár čerstvými jídly;
- si ráda dávám ryby, saláty, zajímavé přílohy a dobré maso;
- na interiéru záleží;
- nikdo neočekává, že si dám předkrm, hlavní chod, dezert i víno, ale když chci, tak můžu;
- mívají zajímavé dezerty - třeba pro Bistro Franz někdy peče Děvče u plotny;
- u Cattaniho dělají perfektní těstoviny a snaží se i o občasnou bezlepkovost!;
- bistro Fresh Freaks je bezlepkové celé;
- majitelé jsou často přítomni, zajímají se a někdy dokonce i vaří - třeba v MFG;
- si nehrají na posh podniky;
- nepouští Evropu 2 ani Frekvenci 1;
- kohoutková voda není sci-fi;
- je to nejlepší varianta, když se mi nechce vařit;
- na stolech mívají květiny nebo vkusné dekorace;
- v Brně je jich tolik, že vždycky někde najdu místo;
- si před obsluhou nepřipadám jako idiot;
- tam můžu vzít rodiče, kámošku na jídlo a víno a můžete mě tam vzít i na rande (a hned to jsou plusové body za výběr!).
Bistra nedělají z jídla vědu, ale přitom dostanete dobré a čerstvé jídlo. Přesně to mi vyhovuje. Píšu to sem, protože byste bistra měli všichni vyzkoušet. Třeba se vám taky zalíbí! Kde rádi jíte vy? Bistrech, ve fast foodech nebo v klasických restauracích? A konkrétně? Doporučujte i podniky mimo Brno. Ráda si udělám výlet.
Tak zatím. Potkáme se v bistru!
Připadám si trapně, že žádná bistra v podstatě neznám - a to žiju v Praze, kde jich určitě musí být spousta! Začnu se po nich dívat.
OdpovědětVymazatVětšinou se snažím jíst doma nebo si nosit svoje jídlo s sebou (jsem vegetariánka a v centru Prahy to není zrovna levné), ale mám ráda čínské restaurace nebo třeba indické - teď se tu vyrojily indické jídelny a fastfoody, třeba Bombaj Express: v něm mají opravdu výborné věci.
Byla bych nerada, aby to vyznělo tak, že v bistrech jím každý den. Ono ani v Brně není úplně nejlevněji. Ale když je nějaká lepší příležitost nebo milá návštěva, tak ráda na dobré jídlo do pěkného prostředí zajdu.
VymazatZ asijské kuchyně můžu v Brně vřele doporučit Izakaya Ebisu a Izakaya Asahi. Japonské hospůdky. Nečekejte sushi, ale běžnou japonskou kuchyni. Hlavně boží kimčchi!
Brno je v tomhle úžasné, hned bych se přestěhovala :)! Z Bistra Franz jsem byla nadšená, stejně jako z Ebisu, jelikož asijskou kuchyni miluju! Tak příště snad Cattani a supr hipstr SKOG!
OdpovědětVymazatMy v Ostravě máme hlavně La petite conversation (lapeco.cz) - malou útulnou belgickou sandwicherii, ve které je skoro denně přítomný usměvavý pohledný pan majitel, jehož francouzská čeština je neodolatelná! tak co, nalákaná ;)? Nu a pak Bon Gusta - vege a vegan malilinké bistříčko, taky úžasné! A nově taky funguje Sí - podnik laděný do španělský kuchyně, ale zatím teda nevím, zda je řadit spíš k bistru nebo restauraci :)
Dennie, jsem ráda, že se ti Brno líbí! SKOG je teďka strašně in, tak ho příště nevynechej ;)
VymazatLapeco znám a mám moc ráda! Majitel David je super. A jídlo je taky moc dobré ;)
Díky za další tipy v Ostravě! Vyzkouším :)
no jo, projela jsem si celý tvůj blog (přiznávám, že jsem se maličko zamilovala) a viděla, že Gin s rybízem tě naučili "u nás" :) jsem ráda, že tu na sever taky občas zavítáš! A mimochodem, to, cos řekla jako první kamarádce Elišce, jsem si o tobě řekla hned já taky ;)
VymazatBudu sem ráda dál chodit nakukovat, díky!
Děkuji za všechno! To je tak super! Každý spokojený čtenář mi zvedá náladu a nutí mě dál psát. Tak díky! A vracej se, prosím ;)
VymazatPS: Ostrava je moje. Do Brna jsem šla za studiem.