Citronové kostky

úterý 14. dubna 2015

Venku už to začíná vypadat jarně! A tak je jasné, že se nechcete hodiny patlat se zákuskem, když konečně můžete pít kafe venku. Na slunci! Proto pro vás dneska mám něco rychlého a svěžího. Pro všechny, kterým byl citronový dort moc kyselý, je tahle citronová buchta akorát. Tak šup!

Na 12 kostek:
  • 175 g másla
  • 140 g krupicového cukru
  • 140 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí/ mandlové mouky
  • půl sáčku kypřícího prášku
  • 2 vejce
  • nastrouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřovaného citronu
  • šťáva ze tří citronů
  • a další krupicový cukr na obalení (100 - 200 g)


Troubu rozehříváte na 180°C. Formu, ideálně čtvercového tvaru, máte vyloženou pečícím papírem. A akce! Máslo vyšlehejte s krupicovým cukrem. Šlehač nedávejte z ruky a do směsi přidejte 2 vejce. Šlehejte do hladka. Doplňte kůrou z jednoho citronu a šťávou z půlky citronu. Promixujte a postupně přidejte suché přísady. Mandlová mouka, hladká mouka, kypřící prášek. Mixujete, mixujete. Vznikne něco mezi těstem a pastou. Tadá!

Těsto nalijte do připravené formy a pečte 20-30 minut. Průběžně testujte špejlí. Hotovou buchtu nechte vychladnout a následně ji nakrájejte na kostky. Kreativci si můžou vyhrát i s jinými tvary. My nezruční naše nesouměrné cucky svádíme na abstrakci. Teď si do jedné hlubší misky dejte zbylou citronovou šťávu a do druhé krupicový cukr. Kostky rychle namáčejte do šťávy a pak je obalte v cukru. Nemusíte ze všech stran. A můžete hned servírovat


Výsledkem je mokrý, sladkokyselý piškot. K čaji, ke kávě i k limonádě. Není to nic moc slavnostního, ale ono každý den taky není posvícení. A na ten balkón to stačí. Aspoň mně teda jo. Vyzkoušejte!

Cukrovaté jaro!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |