Venku už to začíná vypadat jarně! A tak je jasné, že se nechcete hodiny patlat se zákuskem, když konečně můžete pít kafe venku. Na slunci! Proto pro vás dneska mám něco rychlého a svěžího. Pro všechny, kterým byl citronový dort moc kyselý, je tahle citronová buchta akorát. Tak šup!
Na 12 kostek:
- 175 g másla
- 140 g krupicového cukru
- 140 g hladké mouky
- 50 g mletých mandlí/ mandlové mouky
- půl sáčku kypřícího prášku
- 2 vejce
- nastrouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřovaného citronu
- šťáva ze tří citronů
- a další krupicový cukr na obalení (100 - 200 g)
Troubu rozehříváte na 180°C. Formu, ideálně čtvercového tvaru, máte vyloženou pečícím papírem. A akce! Máslo vyšlehejte s krupicovým cukrem. Šlehač nedávejte z ruky a do směsi přidejte 2 vejce. Šlehejte do hladka. Doplňte kůrou z jednoho citronu a šťávou z půlky citronu. Promixujte a postupně přidejte suché přísady. Mandlová mouka, hladká mouka, kypřící prášek. Mixujete, mixujete. Vznikne něco mezi těstem a pastou. Tadá!
Výsledkem je mokrý, sladkokyselý piškot. K čaji, ke kávě i k limonádě. Není to nic moc slavnostního, ale ono každý den taky není posvícení. A na ten balkón to stačí. Aspoň mně teda jo. Vyzkoušejte!
Cukrovaté jaro!
Žádné komentáře:
Okomentovat