Sušenky jsou super věc. Jako malá svačinka. K čaji. Jako dezert. A existuje jich milion druhů. Tyhle sušenky jsou lehké a hodně kořeněné. Nemusíte je dělat jenom na Vánoce, ale ta vůně k tomu svádí. Přidejte vykrajovátka ve tvaru sněhových vloček, kaprů, sobů a je vymalováno.
Na 2 plechy:
- 300 g hladké mouky + spoustu na podsypání
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 1/4 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 100 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 65 g agávového sirupu (případně dobrého českého medu)
Vyhrňte si rukávy a jdeme na to. Smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva, koření a sůl. Do směsi suchých přísad přidejte máslo a drobte, míchejte a mačkejte dokud nevznikne něco jako drobenka. Doplňte třtinovým cukrem. V druhé míse rozšlehejte vejce s agávovým sirupem a přilijte ke směsi. Všechno to společně uhňácejte na těsto, které se bude dost lepit. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho odpočívat v lednici aspoň hodinu.
Až si těsto dostatečně uleví, tak ho vyndejte, troubu předehřejte na 170°C, připravte si pracovní plochu a arzenál nadávek. Vál hodně posypte hladkou moukou, protože těsto se lepí, trhá a bude vás to hrozně štvát. Zkuste vyválet těsto na sílu asi půl centimetru.
Vykrajujte všechny ty vánoční kýče a roztomilé obrázky. Nebo zkuste do vykrojených koleček tiskátky psát pseudovtipná hesla jako SEX, LOVE VOLE, MUCK či případně tradiční VESELÉ VÁNOCE nebo jinou nudu. Vykrojené sušenky pečte na plechu s pečicím papírem asi 10 minut, dokud nebudou vypadat zlatorůžově.
Zkoušela jsem i bezlepkovou variantu z Jizerky a bezlepkového prášku do pečiva. Těsto bylo stejně lepivé, ale ještě hůř se vykrajovalo a tisklo. Po upečení byly sušenky s lepkem křupavější. Ale když lepek nemůžete, tak je pro vás jakákoli sušenka svátek. Tak jsem nekafrala a všechny jsem je snědla. S chutí.
Tak ať chutnají i vám.
Žádné komentáře:
Okomentovat