Pokud po vánočních svátcích ještě pořád nemáte dost a chcete se na Silvestra vytáhnout s novým druhem cukroví, které vám nezabere moc času, tak jste tady správně. Marokánky jsou plné ořechů a sušeného nebo kandovaného ovoce, které si namícháte podle vaší chuti. A když je jíte, tak si můžete říkat, že to vlastně jsou jenom ořechy a ovoce, takže žádný hřích. Můžete je jíst i po Novém roce, až začnou platit vaše předsevzetí o tom, že v roce 2015 už těch 5 kilo fakt zhubnete a cvičit budete aspoň 3x týdně. To víte, že jo.
Na 25 kousků:
- 250 ml mléka
- 80 g moučkového cukru
- 30 g bezlepkové mouky
- 20 g másla
- 100 g mandlí (plátky nebo krájené)
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g rozinek
- 100 g kandované pomerančové kůry
- špetka soli
- 100 g hořké čokolády
Začneme takovou trošku ošemetnou věcí, která se jmenuje bešamel. Ale nebojte, to zvládnete. V menším hrnci rozmíchejte mouku v mléce. Přidejte cukr, máslo a sůl. Pomalu přiveďte k varu. Trochu míchejte a dobře hlídejte. Za několik minut začne hmota houstnout a má tendenci se připalovat. Takže když uvidíte, že mléko už není mléko, tak hrnec odstavte. A máte bešamel, do kterého zamíchejte všechny ořechy a ovoce. Nechejte vychladnout. Fantazii ve složení se meze nekladou. Použijte sušené brusinky, citronovou kůru, kandovaný zázvor, nasekané para ořechy. Prostě to, co máte rádi.
Zatímco hmota chladne, rozehřejte troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem. Na ten pak kávovou lžičkou vrstvěte zchladlou hmotu do malých placek. V troubě pečte asi 20 minut. To už by měly být marokánky na povrchu zlaté. Po vytažení z trouby je nechte vychladnout. V mezičase rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Studené marokánky spodní stranou namočte do čokolády a položte na silikonovou podložku nebo krájecí prkénko. Pozor, marokánky nebudou úplně pevné jako sušenky, takže buďte při namáčení opatrní. Nechte ztuhnout. Hotovo.
Cukrovatý konec roku a velké díky všem, kteří se mnou pečou!
Žádné komentáře:
Okomentovat