Pár let už jsme u nás doma všichni plnoletí a tak bylo na čase přijít s odpovídající vánoční tradicí. Na Štědrý den v poledne se všichni sejdeme u nás v kuchyni a pijeme punč. Pomerančový, kořeněný, horký a s pořádnou dávkou rumu. Díváme se u toho jak dohořívají adventní svíčky a tipujeme, která zhasne jako poslední. Někdy skoro plynule přecházíme k štědrovečerní večeři. Někteří už dost pod vlivem. Punč ale můžete pít celou zimu. Tak si dejte!
Várka na dva větší hrnky:
- šťáva ze dvou pomerančů
- šťáva z jednoho citronu
- 300 ml vody
- 50 g krupicového cukru
- 2 velké panáky rumu
- svitek skořice
- hvězdička badyánu
- lžička hřebíčku
- kus citronové a kus pomerančové kůry
V hrnci vařte vodu s krupicovým cukrem a veškerým kořením a kůrou. Hřebíček, badyán a kůru doporučuji dát do sáčku na koření, abyste se pak nemuseli trápit s jejich hledáním. Nezbytně nutné to ale není. Roztok míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidejte šťávu z pomerančů a citronu. Ohřívejte těsně pod bod varu.
Zatím si připravte ty nejhezčí hrníčky a do každého nalijte rum. Podle chuti, ale spíš víc než míň. Zbytek hrnku dolijte svařenou šťávou. A máte hotovo. Je to moc dobré, tak doporučuji rovnou pracovat s větší dávkou, abyste mohli navázat dalším hrníčkem. Samozřejmě pijte s rozumem a mírou, což zrovna ode mě sedí. Já jsem ta, co po našem poledním sedánku vždycky vytuhne v obýváku a ke stromečku mě musí budit. Tak abyste nedopadli taky tak!
Cukrovatý adventní víkend! Už je poslední. Zase.
Žádné komentáře:
Okomentovat