Já, Poutník - Terry Hayes

čtvrtek 30. července 2015

Mladá žena ve vaně je absolutně k nepoznání - tři dny, které strávila ponořená v kyselině, zlikvidovaly všechny její obličejové rysy.
Poutníku, to ještě netušíš, že tě tahle rozleptaná mrtvola, kterou sis sám pro sebe pojmenoval Eleanor, podle jedné písničky Beatles, dovede někam úplně jinam. Celý tvůj život je vůbec nějaký propletený a popletený. Asi to bude tím, že jsi špička svého oboru. Oboru, kterému se může věnovat jenom někdo, kdo se už dávno vzdal všeho, na čem lpěl.


Poutník je skvělý agent amerických tajných služeb. Identity střídá tak často, jako některé ženy barvu vlasů. A protože je nejlepší, je pověřen jedním z nejnáročnějších úkolů. Najít toho, kdo se chystá zničit USA a celý svět biologickými zbraněmi. Přitom o něm neví nic. Jenom to, že kdesi v Afghánských horách vyrobil něco s apokalyptickým potenciálem. Tak hodně štěstí, Poutníku.

Terry Hayes napsal super špionážní thriller. Zvládá akci, napětí, to správné protnutí dějových linek, myšlenkové pochody i super popisy. Kapitoly jsou krátké a zvlášť v závěru jsem to ocenila. Dost často jsem musela knížku na pár minut odložit, abych vstřebala, co se to zase stalo! Kniha má filmový potenciál. Autor píše i scénáře, což prostě nezapře, ale čtivé je to skvěle. Konec nekomentuju. Přečtěte si to! Ideálně jako e-book, protože 760 stran už je pěkná činka. 

Kniha je o:
kyselině, mobilech bez baterky, Downově syndromu, waterboardingu, lékaři, jachtách a nehašeném vápně.

Čtěte, když:
  • chcete dlouhou a čtivou knihu,
  • máte rádi Jamese Bonda,
  • baví vás špionážní puzzle.
Nečtěte, když:
  • vás dokážou rozhodit nechutné detaily úmrtí a mučení,
  • nevěříte v lidskost,
  • vás štve klasické rozdělení hodný Američan, zlý Arab. 
Příbuzné knihy:
Hodnocení:
Jestli Poutník bojuje s teroristy a já s pavoukem v koupelně, pak tuto knihu hodnotím jako boj s větrnými mlýny.

2 komentáře:

  1. Nemám ráda umělou heroizaci Američanů, ale Já, poutník mě docela zaujalo. Ani ne tak tématem a příběhem (já na ty špióny až tak nejsem), ale pozitivními ohlasy. Když to někdy bude volné v knihovně, nejspíš to zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej! Nezalekni se tloušťky - je to čtivá bichle. Třeba ti sedne. Dej vědět! :)

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |