Colours of Ostrava

sobota 25. července 2015

Colours of Ostrava jsou esencí mých oblíbených pocitů z minulého Sobotního mišmaše. Koncerty, léto, inspirativní lidé, bytí. Jsou to čtyři nejlepší dny v roce, které s přehledem překonají i mé milované Vánoce. Od čtvrtka do neděle se posunu někam mimo prostor a čas. Je jenom Colours a na ničem jiném nezáleží. Letos pro mě po desáté v řadě. Asi si říkáte, že je to divné. Přece je to jenom festival. Pár koncertů pohromadě, nějaké ty langoše, pivo, smradlaví lidi ze stanového městečka a upocená páska na ruce. Mýlíte se. Strašně moc se mýlíte! 


Jsem ochotná uznat, že svou roli hraje to, že Ostrava je mé rodné město, na které jsem právě v těch pár dnech neskutečně pyšná. Byla jsem, i když to celé probíhalo v centru města s několika tisíci návštěvníky a jsem i teď, když se festival rozrostl na 40 000 lidí a přesunul k bývalým vysokým pecím, do areálu, který je Národní kulturní památkou. A že je to tam neskutečně boží, musí uznat hlavně lidi, kteří tu industriální masu nikdy dřív neviděli. Jenže unikátní atmosféru kromě těch tun železa tvoří hlavně lidé. Colours není pro vyhraněnou skupinu lidí. Chodí tam mladí, staří, rodiny s dětmi, party kámošů. Všichni si tam totiž něco najdou a všichni se baví. Usmíváme se na sebe a za každé nechtěné šťouchnutí se omlouváme. Je to samé: S dovolením. Nezlobte se. Vidíte přese mě? Vy jste v řadě poslední? Nikdy jsem neslyšela o tom, že by bylo někomu z mých známých něco ukradeno. Kdyby takhle fungoval svět...


Koncerty jsou samozřejmě základ všeho, ale ty si nechám jako zlatý hřeb. Musím totiž říct, že doprovodný program je dokonalý a dokázal by vydat na samostatný festival. Což bych vlastně dost uvítala, protože nic nestíhám! Diskusní scéna, výstavy v U6 a Světě techniky, vyhlídková věž s kavárnou, taneční workshopy, filmy a já nevím co všechno. Vlastní scénu mají i děti. Dospělí zase prostor okupovaný Jackem Danielsem, kde si kromě whiskey z Tennessee můžete zkusit složit sud anebo hrát jenga ve skoro životní velikosti. Nějaký ten chill to totiž chce. Zvlášť v tom vedru, které naštěstí v posledních třech ročnících neúnavně panovalo!


No a teď už vám řeknu, proč miluju Colours. Protože Zlata Holušová dokáže do naší malé země a ještě menši Ostravy přivézt neskutečné hudební záležitosti. Vidí si dál než na špičku nosu a jde jí o to, aby každému přinesla zážitky. U mě se jí to daří neskutečně. Letos jsem při koncertech vystřídala všechny emoce. Od slz smutku po extatické jančení. Mám trochu strach z toho, že jsem letos viděla i Clean Bandit AKA bad 90s throwback, ale chápu, že spolu s Rudimental přilákali spoustu platících návštěvníků. Věřím, že z nich Colours něco vychová. Jsou ještě mladí. Festival vychoval i mě. Dřív bych z těchto koncertů znechuceně odešla, ale letos jsem se rozhodla být tolerantní, potlačila jsem nevolnost a střihla si pár ironických tanečků. Ibiza experience. Never more.


Pak tady jsou ale ty lahůdky a splněné sny. Letos hlavně KASABIAN. Chápete? Koncert Kasabian. Naživo. Být tam. Vepředu. Znát každou písničku, skákat, řvát, tleskat a mávat rukama, dokud neupadnou. Pak neskutečná a nadpozemská St. Vincent. Nejsympatičtější Augustines. Nejpozitivnější MIKA. Nejzádumčivější William Fitzsimmons. A sexy Heymoonshaker. Celkem jsem viděla 19 koncertů. Při ceně lístku 1450 Kč je to pod 80 Kč za koncert. Cajk. Ale hlavně to je 19 hodin nejčistší energie, která mě bude celý rok zase držet s hlavou nad hladinou všedního dne. 

Od pondělí přemýšlím o tom, kdo přijede příště. Neskutečně se těším, i když ještě zpracovávám letošní zážitky! Už aby to bylo. 14. července 2016 začínáme! Potkáme se? 

5 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Ooooch tak to ti strašně závidím! Hlavně to, že jsem přišla o Clean Bandit. :-( Hrozně ráda bych se někdy na Colour podívala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adélo, tak příští rok! Už je to zase o týden blíž ;)

      Vymazat
  3. Bože, já doufám, že potkáme a neskočí mi do toho těhotenství nebo něco podobného, letos mi to nevyšlo finančně, ale na příští rok už odpočítávám dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se budeš cítit dobře, tak těhotenství není pro Colours žádná překážka! Každý rok tam potkávám spoustu nastávajících matek a myslím, že si to všechny užívají. Takže v klidu počítej! :)

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |