Bazalková zmrzlina

úterý 7. července 2015

V létě potřebujete zmrzlinu. Zvlášť když je venku tak skvěle horko. Mám ráda všechny ty smetanové, dobré a tučné nanuky a kornouty s energetickou hodnotou tří hlavních jídel. Kromě ledu ochuceného ovocnou šťávou jsem sama nikdy žádnou zmrzlinu nepřipravila a tak jsem se rozhodla to změnit. A rovnou něco zajímavého. Žádná klasika, ale bazalka! 

Na 4 zmrzlinové poháry:
  • 15 g čerstvých bazalkových listů
  • 80 g cukru krupice
  • 80 g mascarpone
  • 350 g řeckého jogurtu


Příprava zmrzliny je taková princezna Koloběžka. Je časově náročná a není časově náročná. V kuchyni moc času nestrávíte, ale občas si na ni musíte vzpomenout a něco málo udělat. Začněte tím, že v mixéru nebo robotu rozšleháte umyté bazalkové listy s cukrem. Vznikne sytě zelená pasta, která vypadá jako přísada do nějakého prapodivného lektvaru.


K zelené pastě přidejte všechen jogurt a mascarpone. Pořádně promixujte, až bude hmota rovnoměrně světle zelená. Celé to přelijte do nízké nádoby, kterou můžete dát do mrazáku. Vanička od kupované zmrzliny je ideální. Nechte tuhnout asi 2 hodiny a pak hmotu znovu promixujte. Tohle udělejte aspoň 2x za sebou. Už chápete tu časovou (ne)náročnost? A pak už tuhou zmrzlinu můžete servírovat. 


Zajímavý postřeh mého bratra: ta zmrzlina chutná po bazalce. Šokující, já vím, ale je to opravdu tak. Je to bystrý hoch. Bazalkovou zmrzlinou neplýtvejte na konzervativce. Dejte jim polárkový dort a sami si pochutnejte na téhle dobrotě. Je akorát sladká a akorát smetanová. S ovocem výborná. 

Recept z kuchařky Albert Spolu u stolu. 

4 komentáře:

  1. Ó! :) Máme plný květináč bazalky a chystali jsme se ji začít sušit, ale myslím, že trochu odeberu a tohle rozhodně vyzkouším! :) Také se v létě chystám zkusit mátovou zmrzlinu, tak jsem zvědavá, jak se obě varianty povedou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mátová, meduňková, levandulová a bůhvíjaká jsou v plánu! :) Dej vědět, jak se ti povedly a jak ti chutnaly!

      Vymazat
  2. Jůů, to musí být dobrota! Mám ráda netradiční chutě z bylinek. Moc:) jen by to chtělo zmrzlinovač, jsem lenoch na to promíchávání

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ale kde má člověk pořád to kuchyňské náčiní skladovat? :) Občasné promixování zas taková práce navíc není, ale určitě bych mluvila jinak, kdybych jednou připravovala zmrzlinu ve zmrzlinovači.

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |