Lidi, co mluví o knihách a kde je najít

sobota 24. ledna 2015

YouTube žije z lidí se slabou vůlí. Z nás všech prokrastinátorů, co si říkáme, že ještě jedno pětiminutové video a pak už fakt ta diplomka. A jsou z toho dvě hodiny kočičích videí. Někdy tři. YouTube ale nemá jenom kočičí videa. Má taky svou část o knihách, kterou autoři videí s touhle tématikou nazývají BookTube. Známý booktuber je i loňská spisovatelská megastar John Green. Sama mám na BookTube své oblíbence. Spíš oblíbenkyně. Určitě si je taky zamilujete. 

BOOKS AND QUILLS

Kanál Book and Quills žije díky Sanne. Sanne je Holanďanka, která žije v Londýně a pracuje v nakladatelství. V podstatě žije život snů a k tomu točí videa o knížkách. Hlavně recenze na jednotlivé knížky a taky poradí, co je dobré nejdřív číst a pak až vidět jako film. Ráda mluví o hezkých knižních obálkách. Navíc, tím, že pracuje v nakladatelství, má skvělý přehled o novinkách a příštích velkých hitech.  A pro ty z vás, co rádi čtete o genderové rovnosti, feminismu a silných ženách, má Sanne vždycky nějaký tip v rukávu. 

Jean studuje antickou literaturu, miluje draky a má parádní skotský přízvuk. Hodně doporučuje grafické romány. Její recenze jsou převážně o současné literatuře, ale občas se objeví nějaké to antické drama, dračí nebo jiné fantasy, případně klasika. Super video je přehled o Pratchettově Zeměploše, kde Jean poradí, kterou knížkou tuhle sérii začít a které díly se dají číst i samostatně. A už jsem říkala, že má skotský přízvuk?

Americká booktuberka Regan. Z mých oblíbenkyň je nejmíň odborná a nejvíc nadšená. Ráda čte young adult, fantasy, sci-fi a obecně takovou trochu oddechovější literaturu. A rozhodně se nebojí sáhodlouhých sérií. Regan nedělá hodnocení každé knihy zvlášť, ale ve videích hodnotí třeba všechny knihy, které přečetla/ koupila/ chystá se číst v daném měsíci. Bonus - na stěně za ní je vidět plakát To Kill A King a Bastille, takže my dvě bychom si asi měly co říct.


BookTube je pro mě nekonečným zdrojem inspirace. Skoro po každém videu se rozroste můj seznam knih k přečtení, nebo jak se na BookTube říká TýBíÁr (To Be Read). Baví mě poslouchat, co na knížkách jiné lidi dostává. Baví mě se dívat do cizích knihoven. A baví mě, když u těch nejlepších knih slova nestačí a všichni svorně s povzdechem říkají: Prostě si to přečtěte, ok? Tak já čtu, co mi síly stačí. A je to super!

Kdo na BookTube nejvíc zajímá vás? Čí literární vkus vás zaujal? A posloucháte vůbec rádi cizí lidi, když mluví o knihách?

11 komentářů:

  1. Heh, zrovna mám takový článek rozepsaný. :) Jean taky sleduju a souhlasím, ten skotský přízvuk je prostě nádhera. Ráda se na knižní videa dívám, zvlášť pokud ti lidé ví, o čem mluví. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem dala booktuberům šanci někdy kolem loňského června a celkem dost jsem tomu propadla. :D Hrozný žrout času to je. Ovšem omlouvám si to tím, že si aspoň procvičím angličtinu. Taky mám teď mnohem větší přehled ohledně zahraničních titulů, což je na jednu stranu hrozně fajn, na tu druhou mi ale přibývají stále nové a nové knihy do mého seznamu knih k přečtení.
    Sama jsem o svých oblíbených booktuberech článek už sepisovala a chystám další, protože mi za poslední měsíce přibylo na seznam pár nováčků. :)
    Z těch, které jsi výše uvedla, znám jen Regan a také ji řadím mezi své oblíbence. Na ty zbylé dvě se teď určitě půjdu podívat. :)
    Jinak já mám ráda třeba Helene z kanálu Helene Jeppesen, Ariel z kanálu Ariel Bissett, Catrionu z Little Book Owl a nejnověji jsem si hodně oblíbila Sanau z InkBonesBooks a Samanthu z Thought on Tomes. To je jen tak pro příklad, v souhrnu sleduji těch booktuberů mnohem víc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou! Exponenciální nárůst TBR je zaručen :) A díky za tipy na další booktubery. Až budu mít více času, tak je omrknu.

      Vymazat
  3. Musím se přiznat, že pro mě booktubeři absolutně nejsou, videa mě strašně nudí a nebaví a kdykoli mi někdo pošle byť jen "koukej, to je boží klip!", většinou je úspěch, když si tu písničku alespoň pustím na pozadí :D

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za inspiraci, určitě se podívám :-)

    OdpovědětVymazat
  5. S Regan jsem se na YT ještě nesetkala ale asi to napravím. Sanne si ještě krom kanálu videí vede i fantastický blog, kam chodím pořád koukat :). A těch knížek do roka stíhá opravdu hodně. Je mi asi nejsympatičtější. Jean je mi velmi sympatická a má doma krásnou velkou knihovnu (jednou o tom bylo video). Jsem ráda, že existují lidé, kteří čtou tolik a o knihy se velmi zajímají ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naoki, díky za komentář. I já jsem ráda, že jsou lidi, co mluví o knihách. Bylo by smutné, kdyby nebyli.

      Vymazat
  6. Are you looking for free YouTube Subscribers?
    Did you know you can get them AUTOMATICALLY AND ABSOLUTELY FOR FREE by getting an account on Like 4 Like?

    OdpovědětVymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |