Tohle je takový dort, nedort. Dort, protože je sladký, dobrý a ještě nezkazil žádnou narozeninovou párty. Nedort, protože je mramorovaný a bez krému mezi vrstvami. Zato už jsem zažila, jak strávníci vášnivě diskutují o tom, jestli je lepši čokoládová nebo malinová část. Zahrnovalo to zvýšený hlas, šermování vidličkou a výkřiky: "Prosím tě, nekecej.", "Ty jsi tu druhou část ještě asi nejedl.", "Jak to vůbec můžeš říct?" No, bylo to celkově vyhrocené a skončilo to tím, že jsem každému musela dát další porci na usmířenou. A tohle, dámy a pánové, umí jenom čokoládovomalinový dort.
Na jeden dort:
- MALINOVÁ ČÁST
- 150 ml malinového jogurtu
- 150 ml slunečnicového oleje
- 100 g povolených mražených malin
- 200 g hladké mouky
- 140 g krupicového cukru
- půl sáčku kypřícího prášku
- špetka soli
- 2 velká vejce
- ČOKOLÁDOVÁ ČÁST
- 150 ml bílého jogurtu
- 150 ml slunečnicového oleje
- 200 g hladké mouky
- 140 g krupicového cukru
- 3 lžíce holandského kakaa
- půl sáčku kypřícího prášku
- špetka soli
- 2 velká vejce
- NAVÍC
- máslo na vymazání formy
- 100 g čokolády s obsahem kakaa 70 %
Teď jste si přečetli celý seznam ingrediencí a máte strach v očích. Zamrkejte si a třikrát se zhluboka nadechněte. Ano, potřebujete spoustu věcí, ale to jen proto, že si uděláte dvě stejná těsta. Těžkého na tom není nic. Tak vzhůru do toho a půl je hotovo, že. Takže vymažte máslem dortovou formu a troubu nechte rozehřívat na 180°C.
První půlka je malinová část. V mixéru rozmixujte malinový jogurt, maliny a 150 ml slunečnicového oleje. Potom směs přes husté síto zbavte pecek a odměřte 300 ml krásně růžové směsi. Nachystejte si dvě mísy, ve kterých si odděleně připravíte suché přísady na jednotlivá těsta. V každé míse budete mít 200 g mouky, 140 g cukru, sůl a kypřící prášek. Do mísy dle vašeho výběru přidejte kakao a začněte zapracovávat dvě vejce. Do zbylé mísy kakao nedávejte, ale taky zapracujte dvě vejce.
Do těsta hnědé barvy pak přidejte bílý jogurt a 150 ml slunečnicového oleje. Míchejte, dokud nebude směs hladká, hustá a lepivá. Do těsta bílé barvy přidejte růžovou směs, kterou už máte připravenou bokem. Míchejte, dokud nebude směs hladká a trochu méně hustá a lepivá, než směs předchozí.
A teď přijde úplně to nejdůležitější. Vytváření mozaiky na pozadí dortové formy. Aby to mělo ten správný umělecký šmrnc, tak si k tomu pusťte něco lehce psychedelického. MGMT se svým "We've got the vision, now let's have some fun." tomuto účelu plně postačí. Vymazanou formu dejte do středu pracovní plochy. V jedné ruce máte tmavé těsto, v druhé ruce máte růžové těsto. Nalijte část tmavého těsta na střed. Na nic nečekejte a přelijte přes něj část růžového těsta. Střídejte, zrychlujte, tvořte a splývejte s vesmírem, dokud máte materiál. Pak už jenom hodinu pečte.
Upečený, vychladlý dort ozdobte rozpuštěnou čokoládou a nechte ztuhnout. Kdyby bylo léto a já měla čerstvé maliny, tak je taky použiju jako zdobení, ale je leden. Tak nezdobím. Dort je ale dobrý pořád stejně. Tak ho určitě vyzkoušejte!
Recept je z kuchařky Albert v kuchyni, text vlastní.
Nemám ráda dorty. Jenže ty bys svými recepty nejspíš zlákala cukrovkáře na olizování cukru a celiaka na konzumování pšeničné mouky.
OdpovědětVymazatZase si píšu, zase vyzkouším :D
Cukrovkáře už zlákala na proklatě sladké cookies :-D
VymazatJak píše Lucka. Moje cookies už ohrozily život jednoho cukrovkáře. A sama se svojí intolerancí lepku posiluju vůli u každého pečení.
VymazatTak jestli tě omezuje jenom neláska k dortům, tak myslím není moc co řešit ;)
Budu tenhle dort považovat za koláč, stejně jako ten citronový :D Už plánuju, kde schrastit maliny a přemýšlím, jestli jsem schopná to nějak esteticky polít čokoládou ;)
VymazatMražené maliny seženeš snad v každém supermarketu. A zvládneš to určitě. Plochý nůž je na to nejlepší. Použila jsem obyčejný příborový ;) Tak ať ti KOLÁČ chutná ;)
VymazatV úterý jdu na věc, už to mám rozmyšlené :D Dám vědět, jak se povedl :)
VymazatTaky nejsem moc dortová ale tak nějak tuším že tohle bude lahoda kterou je třeba vyzkoušet. Navíc jak jsou v něčem maliny, nemusím se nechávat moc dlouho ukecávat...
OdpovědětVymazatTo je dobré vědět, že publikum neholduje dortům! Budu na to myslet při vymýšlení článků. Ale tenhle fakt vyzkoušej. Slibuju úspěch!
Vymazat