Zodiac - Nejnebezpečnější ze všech zvířat - Gary L. Stewart

čtvrtek 9. dubna 2015

Otec jí zmrzlinu zaplatil a zeptal se, jestli si může přisednout ke stolu. Vypadal sympaticky, jako ze škatulky, a  Judy přikývla, neboť ji těšila pozornost od takto dobře oblečeného staršího muže. 
Judy, to jsi ještě nevěděla, co všechno tě s Vanem čeká. Jak bys mohla. Bylo ti čtrnáct. Utekla jsi s ním z domu. Vzala sis ho. Porodila jsi jeho dítě, které ten dobře oblečený starší muž pohodil někde v obytném domě a už se k němu nevrátil. Tím dítětem byl autor knížky, kterého jeho adoptivní rodiče pojmenovali Gary. Gary, který při pátrání po identitě svého biologického otce přišel na to, že Van je zřejmě Zodiac.


Zodiac je přezdívka sériového vraha z Kalifornie 60. let. Jeho totožnost nebyla nikdy oficiálně zjištěna, přestože své vraždy sám ohlašoval a do redakcí novin zasílal šifry se svým pravým jménem. A právě šifry jsou jedním z vodítek, díky kterým je Gary přesvědčený, že jeho biologický otec Van je Zodiac. A jakkoli je to zvrácené, příběh vás bude bavit. 

Kniha sestává ze tří částí. V první se seznamujeme s životem Earla Vana Besta juniora před vraždami, v druhé se Zodiakovým vražděním a ve třetí se vším, co Gary musel podniknout proto, aby odhalil totožnost svého biologického otce. Zajímavé mi přišly všechny tři části, i když literaturu faktu vlastně nevyhledávám. Dohromady skládají komplikovaný obraz jednoho vraha a lidí kolem něj. Garyho zjištění nejsou oficiálně potvrzena, ale v průběhu čtení dávají smysl. Odhalil jeden adoptovaný syn identitu vraha, po kterém policie pátrala padesát let? Přečtěte si Zodiaka a odpovězte si na to sami! 

Kniha je o:
zmrzlině, opuštěných parkovištích, kufru, britské výslovnosti, taxikáři, adopci a nějakých těch vraždách.

Čtěte, když:
  • máte rádi konspirační teorie,
  • se chcete stát amatérským detektivem,
  • vám nevadí číst o krvi a psychopatech.
Nečtěte, když:
  • chcete buď literaturu faktu nebo román, ale ne kombinaci,
  • ve vás reálné případy vyvolávají paranoiu,
  • chcete příběh plný míru, lásky a porozumění.
Příbuzné knihy:
Hodnocení:
Jestli Zodiac posílá složité šifry a já luštím jenom Sudoku, pak tuhle knihu hodnotím jako švédskou křížovku.

Kniha byla zaslána k recenzi nakladatelstvím GRADA

2 komentáře:

  1. Teda, tahle knížka vypadá hodně zajímavě. Přidám si ji na seznam co-budu-číst-toho-krásného-dne-kdy-na-to-budu-mít-čas :)
    Mimochodem, jsem jediná, komu ta obálka připadá jako kombinace filmových plakátů k Ona (Her) a Jeden musí z kola ven (Tinker Tailor Soldier Spy)? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, tenhle seznam mám taky. Přála bych si, abychom se k němu dostaly co nejdřív :)
      A máš pravdu! Ta obálka vypadá hodně jako plakát k Tinker Tailor Soldier Spy! Super postřeh.

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |