Založte si Knižní klub!

sobota 4. dubna 2015

Vždycky jsem chtěla být součástí knižního klubu. Bože, to zní tak uboze. Normální lidi chtějí třeba zkusit bungee jumping, nechat se tetovat, uběhnout maraton nebo mít rockovou kapelu. A já chci knižní klub. Dost se divím, že mě děti ve škole nikdy nešikanovaly. Mám kolem sebe ale pár kamarádek, které jsou hodně cool a navíc taky chtěly zkusit knižní klub. Tak jsme do toho šly. Fungování takového knižního klubu není nic jednoduchého. Poučena našimi úspěchy a nezdary vám dám pár rad do začátku. Je mi totiž jasné, že si na ten knižní klub taky tajně myslíte. Jenom je vám, na rozdíl ode mě, trapné, to vytahovat v hospodě u piva.


Na začátek potřebujete lidi. Někoho, kdo rád čte a ideálně o knížkách i rád mluví. Zase by vás ale nemělo být moc. Čím víc lidí, tím horší domluva a časová koordinace. Pokud se budete řídit logikou Českých drah, tak už dva jsou skupina. Tak se domluvte s nějakou spřízněnou duší a máte to vyřešeno. 

Kromě lidí taky potřebujete knihy. Snažte se předem dohodnout na věcech, které baví a zajímají všechny. A buďte k sobě upřímní. Je jasné, že všichni chceme číst klasiku a filosofické texty, ale na to prostě musíte mít náladu a čas, což jsou veličiny, které se u většího počtu lidí dost špatně regulují. Takže to chce něco čtivého a zajímavého, abyste se měli o čem bavit a přít. Bratry Karamazovy si nechte od cesty. 

Nebuďte moc ambiciózní. Jedna knížka a jedno setkání za měsíc je tak akorát. Všichni máme ty svoje pracovní úvazky, diplomky, rodiny, zkoušky, tréninky a podobné všední reality, které nám brání ve čtení. Tak s tím počítejte a vzájemně si vycházejte vstříc. Knižní klub má být zábava. Ne další povinnost. 

A protože se někdy vzájemné setkání odloží i o víc než jen pár dní, tak doporučuji dělat si o přečtené knížce poznámky. Ať pak víte, co jste si to loni v létě chtěli říct o té super knížce, kde už si vlastně ani nevybavujete jméno hlavního hrdiny. Boží nástroj je Book Journal od Moleskine, ale i obyčejný sešitek je OK. 


Samotné setkání je na celé věci to nejlepší. Udělejte si to hezké. Zajděte si do nějaké super kavárny nebo si doma dejte dvě deci lahve rulandského šedého. Říkejte všechno, co o knížce chcete říct. Neexistuje žádný správný názor nebo pohled na knížku. Každá knížka je jiná a každý čtenář je jiný. To, co někomu připadá jako úžasný milostný příběh, může cynikovi, jako jsem já, připadat jako nepravděpodobná, medem obalená slátanina. Vzájemně si předejte své pohledy na knížky a svět. Čím víc vína, tím upřímnější ty pohledy budou.  

A na závěr pár tipů na knihy, které by se do takového klubu mohly hodit:
Tak co? Pustíte se do toho?

15 komentářů:

  1. Knižní klub by jistě byl super a moc by mě bavilo být jeho součástí. :) Jen v mém okolí zas tolik lidí nečte nebo čtou něco jiného než já. Ovšem kdo ví, třeba se mi s přechodem na vysokou podaří najít víc čtenářů a dát nějaký ten knižní klub dohromady. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mých zkušeností je na tohle vysoká super! Zajímavých lidí tam potkáš určitě spoustu. Držím palce!

      Vymazat
  2. Nikdy jsem nebyla součástí takového knižního klubu a strašně mě láká představa, že se s někým sejdu, popijeme dobré víno a u toho budeme řešit naše poznámky a postřehy k poslední přečtené knize. Snad budu mít někdy to štěstí a na něco takového narazím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vzhledem k tomu, že taky patřím do skupiny lidí, kteří budou raději součástí knižního klubu než zkoušet bungee jumping, tak moc děkuju za inspiraci :) teď mě to úplně navnadilo, ale bohužel mám nedostatek "spolučtenářů"... takže pokud by třeba autorky předchozích komentářů měly zájem, můžeme to dát dohromady ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marky, myslím, že je důležité se poptat ve svém okolí. Třeba budeš ještě překvapená, kdo všechno do toho bude chtít jít s tebou!

      Vymazat
  4. Krásný článek (a ten kytičkovej diář♥). Bohužel žádný podobný klub neznám a také kolem sebe nemám lidi, kteří by rádi četli:). Vlastně spíš protočí oči, když začnu o něčem, co jsem četla:D.
    Mám ale tip na super knížku, kterou bych je prostě donutila přečíst: Černobílý svět:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adrieno, kytičkový není diář, ale obal na Kindle. :)
      A Černobílý svět je skvělá kniha pro Knižní klub! Čtivá a se spoustou témat k rozebrání! Držím palce, ať najdeš spolučtenáře.

      Vymazat
  5. Protože je mi jasné, že tyhle věci vždycky ztroskotají na lidech a koordinaci, splnila jsem si tenhle svůj sen tak napůl v podobě, kterou tu nastiňuješ. Provozuji Čtenářský klub, jak se na dnešní uspěchanou dobu sluší a patří pěkně online. Jelikož ve svém bezprostředním okolí také nemám ty správné lidi (nebo jsem spíš nemívala, teď díky blogu jsem poznala kupu čtenářů se stejným vkusem), tak vše koordinuji za klávesnicí blogu a pro diskuzi jsem založila fórum. Asi bys řekla, že tomu chybí to pravé kouzlo a možná máš pravdu. Mně to ale plně vyhovuje. Ne že bych se vyhýbala lidské společnosti a interakci, ale ve chvíli, kdy moje spřízněné duše bydlí někde přes půl republiky, je kvůli všem povinnostem nerealizovatelné, sejít se měsíčně nad těmi lahvemi vína... :)
    Každopádně skvělý článek :) Takovéhle sny je opravdu super si bez váhání splnit a skočit do toho rovnýma nohama :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně asi online knižní klub nahrazují blogy. Ráda čtu různé recenze/články na knihy, které jsem nedávno dočetla. Jsem asi moc staromódní, ale na tom našem knižním klubu mě nejvíc bavila ta reálná interakce.

      Na druhou stranu, když někdo nemá to štěstí, co já, aby kolem sebe měl stejně založené přátele, pak je online Čtenářský klub super alternativa! Dík, že něco takového děláš! Třeba se připojí ti, kteří říkali, že by do toho šli, ale nemají s kým :) Držím palce.

      Vymazat
    2. To mně právě nestačí. V recenzi nebo článku nebo v komentáři se člověk nevyřádí, nemůže prozradit všechny ty postřehy, nemůže si notovat s ostatními v tom, čeho si všiml nebo nevšiml, co se mu líbilo, či co nesnášel.
      Každopádně chápu tvůj přístup :) :) Díky! :)

      Vymazat
  6. Ahoj Vatařko, super nápad s knižním klubem. Dík za tip. Ještě mě napadlo, jestli nevíš, kde sehnat penfrienda. Jestli se tomu tak teda ještě říká. Ale napadlo mě, že když ovládáš pohledy, věděla bys i jak na dopisy. Dík a hodně sedánků s klubem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čau Anonyme, jsem ráda, že se ti knižní klub líbí.
      S penfriendem nemám zkušenosti, ale zkus začít s postcrossingem! Tam už jsem pár nabídek na pravidelné dopisování dostala, tak třeba budeš mít taky štěstí.
      Taky dík a ať se ti podaří sehnat si fajn penpals!

      Vymazat
  7. Je to krásný nápad, ale taky se mi nedostávají lidi, literaturu jsem vystudovala, mám kamarádky ze školy, ale paradoxně si o knihách skoro nepovídáme... :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, se mnou lidi nemají jinou možnost. Knížky do konverzace vždycky nějak propašuju, i kdyby to ostatní moc nezajímalo. Tak to taky zkus, třeba se někdo chytne a pak už je to ke knižnímu klubu jen kousek ;)

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |