Manželovo tajemství - Liane Moriarty

čtvrtek 16. dubna 2015

Byla hrdá na svou schopnost se soustředit. Její každodenní život sestával ze stovek maličkých dílků - "koupi koriandr", "dát Isabel ostříhat", "kdo vezme Polly ve čtvrtek na balet, až půjdu s Esther na logopedii?" - jako jedna z těch obřích skládaček puzzle, které Isabel kdysi sestavovala celé hodiny.
Cecilie, zdá se, že ti ta jedna obálka, kterou tvůj manžel nadepsal slovy "Otevřít jen v případě mé smrti" , tvou schopnost soustředění vzala. Najednou myslíš jenom na to, co je v té obálce. To ještě nevíš, že v momentě, kdy se to dozvíš, se tvůj život protne s dalšími dvěma ženami. Jako ten puzzle. Tess je matka šestiletého kluka, které se asi rozpadá manželství. Rachel je starší školní sekretářka. Vdova, která přišla o dceru a jejíž syn se stěhuje na druhou stranu zeměkoule. No a Cecilie je angažovaná matka tří dcer, která s lehkostí koordinuje život celé rodiny.


Manželovo tajemství je román pro ženy. Je to jasné už z obálky. Cecilie, Rachel a Tess se ve vyprávění střídají. Každá má co říct, protože každé se zrovna nějak mění život. Všechny řeší potíže s dětmi, s manžely, se sebou a mezi sebou. A do toho se provalí tajemství, které si měl možná někdo raději vzít do hrobu.   

O Manželově tajemství se říká, že se vám bude líbit, pokud jste byli nadšení ze Zmizelé. Kdo tuhle blbost vymyslel? Neříkám, že to nemůže být pravda, ale když tyhle dvě knihy porovnám, tak Zmizelá je napínavý thriller, který ve vás vyvolá nějaké emoce. Postavy v Manželově tajemství jsou plastikoví panáci. A rádoby zvraty jenom prošumí kolem. Místo zemětřesení se možná pohne sem tam nějaké stéblo trávy. Jinak nic. Čtivost ale knize upřít nemůžu. Na dovolenou je to akorát. 

Kniha je o:
teplých mazancích, nádobí Tupperware, dětech, pouštění draka, Berlínské zdi, zvracení do kanálu.

Čtěte, když:
  • chcete číst o sousedských vztazích,
  • váháte, jestli máte prozradit své tajemství,
  • chcete jednoduše čtivou knihu.
Nečtěte, když:
  • nemáte rádi postavy jako z "amerických filmů",
  • vám vadí střídání několika vypravěčských postav,
  • zrovna moc nemusíte ženské kolektivy.
Příbuzné knihy:
Hodnocení:
Jestli Cecilie prodává Tupperware a já dělala hostesku pro Just, tak tuhle knihu hodnotím jako Avon.

5 komentářů:

  1. Po téhle knížce už nějakou dobu pokukuju, vypadá opravdu lákavě :)
    A mimochodem, takové to přirovnávání k jiné slavné knize (jako píšeš, že tuhle přirovnávají ke Zmizelé) obecně nemám moc ráda. Chápu, že je to marketingový tah. Ale vždycky mě to vytočí - zvlášť když je to neštastně formulované a vyznívá to, že ty knihy vlastně nejsou vůbec originální a je to přece jedno, tahle nebo tamta, atmosféra stejná...
    A hodně mě baví tvůj styl recenzí. Píšeš opravdu výborně a originálně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, děkuji. Moc mě to těší.

      Nehleď na marketing a Manželovo tajemství si užij!

      Vymazat
  2. Tak po tvé recenzi se na tuto knihu těším ještě víc. Skvělá recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Prima, že sis taky všimla podobnosti se Stepfordskýma paničkama :) To bylo to první, co mě napadlo .... taková "dokonalá americká" rodinka, jen teda na trochu jiném kontinentu.
    Co se emocí týče, já to měla naopak. Možná je to tím, že se mi do postav podařilo dost dobře vžít a po celou dobu jsem přemítala, jak bych se zachovala já. Především, co se Tess týče.
    Ne že by se teda jednalo o srdcervoucí bestseller, to fakt ne. Ale takové milé počteníčko to určitě je. Přinejmenším v angličtině ;)
    Jo a ... ten úvod o Pandoře je dle mého hodně dobře podaný.

    OdpovědětVymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |