Americký sniper - Chris Kyle

čtvrtek 30. dubna 2015

Bojoval jsem za svou zemi, ne za Irák. Moje země mě tam vyslala proto, aby se ti ničemové jednou nevylodili na našich březích. Nikdy jsem nebojoval za Iráčany. Jsou mi lhostejní. 
Chris Kyle je Navy SEAL. Součást speciální vojenské jednotky, do které se voják dostane jen po velmi fyzicky a psychicky náročném tréninku. Pro Chrise jsou v životě důležité tři věci. Bůh, vlast a rodina. V tomto pořadí. Jako sniper chrání vlast tím, že zabíjí nepřátele v Iráku. V zaměřovači nevidí člověka. Vidí terč. A takových terčů trefil 255. Třeba i na vzdálenost 2 000 metrů.


Americký sniper je kniha o tom, jak se z kluka z Texasu stane voják, kterému povstalci přezdívají Ďábel z Ramádí. Chris Kyle mluví o všem. Od svého dětství, přes náročný armádní výcvik, rodinný život a několik nasazení v Iráku po odchod z armády a snahu pomoct válečným veteránům. Ta ho paradoxně stála život. V roce 2013 ho zastřelil voják trpící posttraumatickým stresem. Ironie osudu?

Z té knihy se mi dělalo zle. Hlavně proto, že je to zřejmě všechno pravda. Nečekám, že by měl takový sniper potřebu si vymýšlet. Nejzajímavější bylo sledovat jeho myšlenkové pochody. Při nasazení i v rámci běžného života. Do vyprávění vstupuje i Chrisova žena, která mluví o tom, jak těžké je přijmout, když je pro vašeho muže vlast důležitější než rodina. Podle knihy natočili film, který byl nominován na Oscara. Neviděla jsem ho, ale důvodem zřejmě nebude mistrovská filmová kvalita, ale hvězdy a pruhy před očima všech Američanů. 

Kniha je o:
zbraních, vlastenectví, výcviku, helmě, rvačkách v baru, kovbojích, šikaně, smrti, domech a vzdálenosti.

Čtěte, když:
  • vás zajímá, jak přemýšlí člověk, který se legitimně živí zabíjením,
  • chcete z první ruky vědět, jak se bojuje v Iráku,
  • máte silný žaludek.
Nečtěte, když:
  • nesnesete, že se o lidech mluví jako o terčích,
  • vás nezajímá subjektivní pohled jednoho vojáka na jednu válku,
  • chcete krásnou literaturu, pěkné věty a text bez překlepů a pravopisných chyb.
Příbuzné knihy:
Hodnocení:
Jestli Chris Kyle střílel z .300 Winchester Magnum M24 a já mám doma vodní pistolku, pak tuto knihu hodnotím jako střílení z praku.

5 komentářů:

  1. Po téhle knize by mě vůbec nenapadlo sáhnout - a jak jsem tak četla tvoji recenzi, asi u tohohle postoje zůstanu. I když jako psychologická sonda to bude určitě hodně zajímavé: tuhle mentalitu prostě nechápu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně proto jsem si Amerického snipera přečetla. Chtěla jsem zjistit, o čem je válka pro současného amerického vojáka. Byla to dobrá volba.

      Vymazat
  2. Zrovna včera jsem taky sáhla po knížce o vojákovi (https://www.kosmas.cz/knihy/198984/do-temnoty/). Čekala jsem, že ji po chvíli znuděně odložím. Samotnou mě překvapilo, že po chvíli jsem se začetla, nevnímala okolí a dneska mě štvalo, že jsem na ni ještě nenašla čas..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím! Tím, jak je to jiné, drsné a autentické, tak jsou tyhle knížky zvláštním způsobem čtivé. I když by před tím, co se v nich píše, člověk nejraději zavřel oči. Díky za tip!

      Vymazat
  3. Souhlasím s docela trefným, proč čís. a proč nečíst. Jde o sondu do hlavy vojáka, který si klasicky po americkém stylu myšlení zjednodušuje realitu na dva tábory na ty dobré a ty špatné a mnohdy by nejraději nerozlišoval vůbec. Přesto je to zajímavý pohled do vnímání vojáka do konfliktu rodiny i pohledu na vlastenectví Američana.

    OdpovědětVymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |