Kdo mi posílá pohledy?

sobota 28. března 2015

Naprostá většina toho, co mi přijde, je spam. A je jedno, jestli je to fyzická nebo elektronická pošta. Schránku už otevírám s tím, že zase musím vyhodit další zbytečný papír. Když ale vidím, že je mezi tím vším pohled, tak si poskočím a dvířka od poštovní schránky málem vyrvu z pantů. A to ten pohled ani nemusí být pro mě. Všichni mí blízcí tohle ví a tak mi posílají pohledy, kdykoliv se k tomu naskytne příležitost. A já jim za to moc děkuji! Ale někdy to prostě nestačí a proto je tu Postcrossing


Funguje to takhle: 

1. Vytvoříte si účet 

Potřebujete k tomu přezdívku, email a vaši reálnou adresu. Nebojte se, nikdo cizí vám na dveře klepat nebude. Aspoň u mně se tomu tak zatím nestalo. Do profilu napište něco o sobě. Třeba co máte rádi a nějaké tipy na to, jaké pohledy byste rádi dostávali a co by vám měl pisatel napsat. Po nikom nemůžete vyžadovat splnění vašich přání, ale většina Postcrosserů jsou milí lidi, kteří se vám budou snažit udělat radost!

2. Losujete si adresu

Abyste mohli nějaký ten pohled dostat, tak taky musíte sami něco poslat! Tak kliknete na Send postcard a přichází první moment překvapení! Z půl milionu uživatelů vám to někoho vybere. Dostanete adresu, ID kód a přezdívku a začínáte přemýšlet, jakým pohledem novému známému, který je pravděpodobně tisíce kilometrů daleko, uděláte radost. Najednou si můžete vylosovat až 5 adresátů. 


3. Posíláte pohled

Jestli jste hodní lidé, tak se podíváte, jestli náhodou nemá adresát v profilu napsáno, co by tak asi rád dostal. A pak se snažíte přání splnit. Někdo rád dostává turistické pohledy. Někdo zase zvířata. Někdo budovy. Někdo mapky. Někdo pohádkové postavičky. Ale nikdo nemá rád reklamní pohledy. Platí pravidlo: Neposílej nic, co bys sám nechtěl dostat. Samotný text nemusí být žádný elaborát, ale mně vždycky potěší hustě popsaný pohled. Hlavně nezapomeňte na pohled napsat přidělené ID, aby mohl adresát zaregistrovat jeho doručení! A taky zvolte správnou známku! Po Evropě E, do zámoří Z. Někteří lidé rádi dostávají co nejvíce známek, tak si s tím můžete vyhrát a cenu nakombinovat ze známek menší hodnoty.



4. Pohled byl doručen

Právě jste někomu udělali radost! Přichází vám email o tom, že adresát vaši pohlednici zaregistroval. Dobrým zvykem je připsat poděkování za pohled. Případně může šťastný majitel nové pohlednice reagovat na vaše psaní. Jakmile je váš pohled zaregistrován, je konečně řada na vás! Dostáváte se do slosování a v nejbližších dnech/týdnech vám něco přistane do schránky.


5. Dostáváte pohled

Teď přichází ta fáze, kvůli které jste začali. Máte pohled ve schránce. Prohlížíte si obrázek, známku a zkoumáte rukopis. Představujete si, jaký asi je ten člověk, který vám napsal. Čtete a usmíváte se. Dostali jste pohled. A teď ho na stránce pěkně zaregistrujte podle ID a napište odesilateli něco pěkného. Aspoň poděkujte.

6. Opakujete kroky 2-5

Gratuluji, je z vás Postcrosser. Úspěšný den hodnotíte podle toho, kolik pohledů jste zrovna dostali. Víte, ve které trafice mají nejlepší pohledy. Zajímáte se o limitované edice poštovních známek. Trénujete krasopis. Zakládáte speciální krabici na obdržené pohlednice. Vlastně ne, to nejste vy. To jsem jenom já.



Aby to nevypadalo jako ta nejideálnější věc na světě, tak vás předem upozorním na pár zádrhelů. Tak třeba variabilita zemí se odvíjí od počtu Postcrosserů v jednotlivých státech. Takže se připravte na časté pohledy do a z Německa nebo Ruska. Když už jsme u toho Ruska. Jejich pošta stojí za houby. Nevím, jakou cenzurou to tam prochází, ale víc než půlka vůbec nedojde. A když jo, tak nejdřív za měsíc. Navíc se do Postcrossingu promítá aktuální světové dění. S pohlednicemi na Ukrajinu je to teď složité, tak se připravte na nějaké ty ztráty. Jo a psát byste měli nejlépe anglicky. Pokud tedy nevládnete rodnou řečí adresáta. A jestli neumíte, Google Translator vám pomůže. A vždycky můžete něco nakreslit!

Happy Postcrossing!

Zaujal vás Postcrossing? Posíláte pohlednice? Dostáváte rádi poštu?  

8 komentářů:

  1. Cha! Znám! Jednu dobu jsem také vesele posílala pohledy. =) A bylo to fajn. Do Ruska jsem jednou posílala a došlo to asi až za dva měsíce- sranda.
    Já sama kamarádům ráda posílám dopisy. Jsem takový sebestředný psavec, že jsem schopná jim popsat dobrou stránku jen tak něčím. =) A samozřejmě ráda poštu dostávám. Jaj, ať žijí pohledy a dopisy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je na čase zase obnovit Postcrossingovou kariéru. Psaní diplomky je přece ta nejlepší doba!

      Vymazat
  2. Taky si s postcrossingem hraju, jednou mi přišel pohled z KLDR (Severní Korea).:-)

    OdpovědětVymazat
  3. To je skvělé! Hned se tam přihlásím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost! Tak hodně pěkných pohledů a co nejméně ztrát!

      Vymazat
  4. Jsi mi čím dál tím sympatičtější :) s postcrossingem jsem začala někdy předloni v létě, teď už ho moc neprovozuju, za to mám pár stálých penpalů, kteří mi jsou čím dál tím bližší :)
    (jo a ruská pošta je opravdu děs, potvrzuju!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, já jsem ke stálým penpalům nikdy nedospěla. Je hezké, že to funguje :)

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |