Dort svatého Patrika

úterý 17. března 2015

Irové dnes slaví den svatého Patrika a díky globalizaci tak mají všichni lidé dobré vůle perfektní příležitost k tomu, se opít. Ideálně stylově něčím irským. Jako první většinu lidí samozřejmě napadne irská whiskey nebo tmavé pivo Guinness. Tak to zkombinujeme a uděláme z toho dort, co říkáte? Ať máme k tomu pití co zakousnout. Já totiž výhradně nesouhlasím s tím, že sladké se k alkoholu jíst nedá. Sladké se dá jíst k čemukoli. 

Na jeden skvělý dort:
  • 250 g hořké čokolády
  • 100 ml piva Guinness (nebo jiného piva typu stout)
  • 2 lžíce instantní kávy
  • 200 g másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 6 vajec
  • 200 g mandlové mouky
  • NA POLEVU
  • 100 g čokolády s obsahem kakaa 60 %
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 lžíce irské whiskey
  • NA OZDOBU
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • špetka mořské soli
  • 1 lžíce irské whiskey


Půjdeme na to pěkně popořádku. Dortovou formu vymažte máslem a troubu rozehřívejte na 160°C. Pak v menším rendlíku na velmi nízkou teplotu rozehřejte máslo, 250 g čokolády, pivo a instantní kávu. Za žádnou cenu nechcete, aby to začalo vařit. Jde vám jenom o roztopené máslo a čokoládu a spojení všech ingrediencí. Až se tak stane, nechte směs bokem trochu vychladnout. Už v tuto chvíli zjišťujete, že milujete Irsko.


Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky smíchejte s cukrem a později i s rozpuštěnou čokoládovou směsí. Nakonec přimíchejte mandlovou mouku. Pomalu, ale do hladka. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který velmi, velmi opatrně zapracujte do již připraveného těsta. Nikam nespěchejte. On vám ten zbytek piva neuteče. Až bude těsto hladké, tak jej přelijte do připravené formy a pečte 40 - 50 minut. 

Dort necháváte pomalu chladnout a připravujete polevu. Opět na mírném plameni rozpouštíte zbylou čokoládu, dvě lžíce smetany a nějakou tu whiskey. U mě to bylo trochu víc než dvě lžíce. Lepší čokoládu jsem ještě neměla. Všechnu rozpuštěnou čokoládu nalijte na dort a nechte tuhnout. Následně ušlehejte 200 ml smetany ke šlehání s mořskou solí a trochou whiskey. Tady už to s alkoholem nepřehánějte, protože jinak se vám šlehačka opravdu neušlehá. Na vychladlý dort (tzn. ne jako omámená já) navrstvěte šlehačku a dozdobte holandským kakaem nebo nastrouhanými kousky čokolády. A party může začít.


Vím, že se moc nenosí se veřejně chválit, ale tenhle dort je úžasný! Neskutečně vláčný! A ta slaná šlehačka tomu dává korunu! Rozhodně to zkuste. Věřím, že tento recept nevyužijete jen jednou za rok. Podle mě by kus takového dortu měl vždy v pátek dostat každý, kdo přežil pracovní týden. Někdy se hodí už v pondělí a se sklenkou něčeho tvrdšího k tomu. S mírou samozřejmě. 

Tak pěkně slavte! Happy st. Patty's! 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |