Banana bread

úterý 10. března 2015

Banana bread u nás nemá žádnou tradici. Často ho ale potkáte v anglicky mluvících zemích, jako sladké pečivo ke snídani nebo ke kávě. Je to taková kyprá buchta, jejíž součástí je banán. Vždycky jsem si myslela, že na ty banánové věci moc nejsem. Ale poslední dobou se to dost mění a tak jsem se rozhodla zkusit i tohle. Kombinaci s čokoládou a malinama jsem nemohla odolat. To asi chápete.

Na jeden banánový chlebíček:
  • 120 g másla pokojové teploty
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 80 g bílého jogurtu (ideálně řeckého, tj. tučného)
  • 4 zralé banány
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 130 g hořké čokolády
  • 150 g malin


Začnu upozorněním, že banány by měly být hodně zralé, aby byly dost sladké a lehce rozmačkatelné vidličkou. To taky hned ze startu udělejte. Rozmačkané banány budou mít nakonec podobu dětské kaše. Formu na chlebíček vymažte máslem a troubu nechte rozehřívat na 180°C. Máslo o pokojové teplotě utřete s cukrem na krém. Mixérem to bude trvat asi tři minuty. Pokračujte vajíčky, které přidávejte jedno po druhém a na mírné obrátky dál mixujte. Aby byla mokrá směs kompletní, přidejte rozmačkané banány a všechen jogurt. 

Ve druhé míse promíchejte mouku, sůl, skořici a kypřící prášek. K těmhle suchým ingrediencím pak po částech vmíchejte banánovou směs. Všechno se musí pěkně spojit, ale použití násilí není nutné. Nakonec přidejte čokoládu nasekanou na kousky a maliny. S malinama opatrně, ať se vám zbytečně moc nerozpadnou. Veškerou směs nalijte do připravené formy a pečte hodinu.


Banánový chlebíček je vláčný, sladký a moc dobrý. Slovo vláčný podtrhuji! Jestli máte rádi muffiny, tak tohle vám bude chutnat. Navíc je to stejně jednoduché. Příště chci zkusit kombinaci s ořechy a rozinkami. Nebo javorový sirup. Nebo borůvky! Už se nemůžu dočkat. S čím budete kombinovat vy? Zaujaly vás maliny a čokoládové kousky?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |