Apetit

sobota 7. března 2015

Apetit je jedním z nejznámějších a nejprodávanějších časopisů o jídle a vaření u nás. Sama jsem měla časopis rok předplacený a naprosto úspěch tohohle časopisu chápu. Každý si tam najde něco. Šéfredaktorkou časopisu byla po čtyři roky Dita Pecháčková. Dneska ho vede Marie Holobrádková. O jménech to ale není. Tak co dělá Apetit Apetitem?



Přehlednost

Kromě obsahu má časopis i rejstřík, kde jsou recepty seřazeny podle typu. Od polévek po nápoje. Když víte, že se vám při listování líbil Mandlový dort krále Oskara II., nemusíte zmatečně prohlížet celý časopis. Kouknete a vidíte, že je na straně 92. Recepty jsou navíc rozdělené do pravidelných tematických rubrik s názvy Pro každý den, Sezona a Na víkend, takže víte, v které části tak zhruba najdete recepty rychlejší a kde ty, na které potřebujete více surovin i času. Praktické.

Sezónnost

Recepty se řídí tím, co je zrovna čerstvé, v kurzu a všem dostupné. Pravděpodobnost, že v lednovém čísle najdete recept založený na dýni a v listopadu na jahodách je nulová. Spíše se dozvíte o surovinách, které byste normálně nepoužili, protože nevíte jak a kam, ale přitom to není kdoví jaká exotika. Třeba takový čaj do salátu. To by mě asi jen tak nenapadlo, ale teď mám pocit, že bych to měla rozhodně vyzkoušet!

Rozmanitost

Apetit není vyhraněný. Uvaříte podle něj českou klasiku i exotické kuchyně. Od polévek přes hlavní jídla s přílohami po dezerty a chuťovky. Dozvíte se, co patří do ramenu, i co to jsou Boží milosti. Ke spolupráci jsou přizváni čtenáři, věhlasní šéfkuchaři i blogeři. V březnovém čísle třeba moje oblíbené Děvče u plotny!


Stylovost

Nebudeme si nic nalhávat. Vzhled prodává. A u jídla to platí aspoň trojnásobně. V Apetitu o tom asi už slyšeli, protože jejich food styling je skvělý. Dělají ho Milena Volfová a Marek Všetečka. A ti evidentně přesně vědí, kam položit bagetku, která vypadá, že ji před chvíli někdo ledabyle rozlomil v ruce a kam kápnout trochu marmelády, abyste měli pocit, že to vaše babička o okraj talíře omylem zavadila lžičkou. Je to prostě k poslintání.

Reklama a product placement

Já to chápu. Samotný prodej časopisu nic nevydělá. Reklama je potřeba. V Apetitu je jí dost. Většinou je aspoň tematická. Nějaké ty kuchyňské spotřebiče, alkohol, luxusní čokoláda, nádobí a tak. A pak je tady taky product placement. Články zaměřené na to, aby čtenáře seznámily s novinkami na trhu. Nové příchutě jogurtů, nové restaurace, inovativní kuchyňské náčiní. Někdy je to docela zajímavé. Třeba jsem se takhle dozvěděla o limitované edici Jamesona ke dni sv. Patrika. Koupím si ho. Vidíte, jak ten product placement funguje! 

Kuchařky Apetit

Redakce si s časopisy nevystačila a přišli s nápadem! Vydáme spoustu kuchařek, které budou shrnovat recepty, které už v časopise vyšly. Můžete si tak koupit kuchařku, ve které najdete tisíc způsobů použití brambor. Kuchařku zaměřenou na francouzskou kuchyni. Kuchařku o zavařování. Nakolik je to praktické si vyhodnoťte sami. Já jenom předesílám, že pokud Apetit kupujete pravidelně, tak nečekejte moc novinek. Všechno už to jednou máte v těch časopisech. 

Jak jste na tom s Apetitem vy? Čtete? Jak se vám podle něj vaří? Nebo preferujete jiný kulinární časopis? Je to vůbec praktické? Inspirativní? Výhodné? 

Díky a cukrovatý víkend! 

2 komentáře:

  1. Můj oblíbený časopis, který si kupuji už tři roky a nelituji toho. Už jsem z něj uvařila a upekla spoustu jídel. Mé zkušenosti jsou zatím dobré - párkrát to tedy nevyšlo a můj výtvor nevypadal tak skvěle jako na jejich fotce (ale to se asi podaří málokomu), nicméně na žádné zásadní chyby jsem v receptech zatím nenarazila. Reklama mi nevadí, protože je - jak píšete, tematická, takže neruší a myslím, že už mě i párkrát inspirovala ke koupi produktu. Jejich kuchařky jsou taky dobré, protože shrnují to nejlepší, co se v časopise objevilo.
    Je to moderní časopis pro lidi, kterým nevadí, že za jídlo zaplatí víc peněz a jsou ochotni experimentovat. Za sebe mohu jedině doporučit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za zkušenost! Souhlasím s tím, že napodobit vzhled z fotky je někdy opravdu nadlidský výkon! Ale když člověk není profesionál, tak to myslím strávníci rádi odpustí.

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |