Pěna dní - Boris Vian

čtvrtek 1. ledna 2015

Byl dost vysoký, měl dlouhé nohy a byl velice hezký. Jméno Colin mu velmi dobře sedělo. Když mluvil s děvčaty, byl roztomilý, mezi hochy býval rozpustilý. Byl skoro stále v dobré náladě, zbytek času prospal. 
Colinovi je dvaadvacet. Je tedy mladý, naivní a plný ideálů. Nic mu nechybí. Chce se jen zamilovat. Tak v den, kdy vzduch pálí láskou potká Chloé. Líbá ji mezi ucho a rameno. Zamiluje se. A pak to všechno začne. Krása střídá nádheru a tu pak střídají nějaké ty problémy. Colin se se vším pere, jak nejlíp umí. A do toho Chick, Alise a Jean Sol Partre. Srdcerváč a šedé myšky. Žádná sranda. A přitom na začátku bylo všechno zalito oběma slunci.


Asi jste už pochopili, že Pěna dní je jedna z mých nejoblíbenějších knih. Ne, není. Je úplně nejoblíbenější. Je tak neskutečná a přitom hrozně ze života. Bohužel. Má všechno. Lásku, zklamání, přátelství, naději, hořkost, nadšení, smutek, zatvrzelost, hloupost. Lidské slabosti i to pěkné, co dělá lidi lidmi. A přitom je to jenom jedna malá knížka. 

V roce 2013 udělali z Pěny film. Nemám odvahu se na to dívat. Nechci si to zkazit. V mých představách Chloé není Audrey Tautou. A Colin není Romain Duris. Colin a Chloé ve mně žijí už několik let. Jsou krásní a představení do posledního detailu. Nechci se na ně dívat v pokřiveném zrcadle představ nějakého režiséra. I když je to Michel Gondry. 

Kniha je o:

pianech, co míchají koktajly, úhořích, co žijí v potrubích, leknínech, co rostou v plicích.

Čtěte, když:

  • potřebujete někam, kde na vás nikdo nemůže,
  • víte, že každý cukr jednou zhořkne,
  • nemáte rádi laciná klišé.
Nečtěte, když:

  • vás bolí hlava a vaše imaginace je na nule,
  • vás otravují věci bez reálného základu,
  • zrovna máte potřebu všechno sladkobolné cynicky znevažovat.
Příbuzné knihy:

Hodnocení:

Jestli je Nový rok nový začátek a nejméně ráda mám konec prázdnin, tak tuto knihu hodnotím jako 20. března.

8 komentářů:

  1. Nejkrásnější a nejsmutnější lovestory... Ale já se na film těším, Audrey mám moc ráda a navíc jsem Pěnu vyzkoušela i jako audioknihu. Tak snad nezklame :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, audiokniha...už brzo si přečteš, jak na tom s nima jsem. A s tím filmem pořád váhám.

      Vymazat
  2. Na film se určitě neboj podívat, Gondry to nezkazil :)

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. Myslím, že je v knihkupectvích ještě běžně k mání. I v těch internetových.

      PS: V téhle krásné edici Argo vydalo i další Viany. Červeného. Žlutého. Modrého.

      Vymazat
  4. Tuhle knižku taky zbožňuju! Zhltla jsem ji na letišti v Berlíně při nekonečném čekání. Co se týče filmu, tak jsem byla trochu "odvažnější" a stáhla si ho. Normalně bych to neudělala, ale tady mě hrozně zajimalo, jak se s tím poperou. Po 15 minutách ho ale vypnula a rozhodně nedoporučuju.
    Četla jsi V melounovém cukru?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za poznatky! Film jsem stále neviděla a pořád se bojím.

      V Melounovém cukru mám vysoko na svém seznamu toho, co ještě musím přečíst! Taky kvůli tomu, že v Brně je kavárna stejného názvu, kam moc ráda chodím. Tak jsem zvědavá, jak mi k tomu ta kniha bude pasovat.

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |