Citronový dort

úterý 13. ledna 2015

Citronový dort mám moc ráda. Je svěží, lehký a tak akorát sladký. Měli byste ale vědět jednu věc. Je to francouzský recept. Musíte se k němu chovat jako k hvězdě. Takže v rukavičkách, nějaké ty komplimenty, úslužnost a obdiv. Možná nabídnout šampaňské. A taky počítejte s tím, že těsto na korpus musíte nechat uležet. Ale nakonec se to všechno rozhodně vyplatí a vy si budete moct s Edith zazpívat Je ne regrette rien. Protože až to ochutnáte, tak ničeho litovat nebudete.

Na jeden citronový dort:

  • NA KORPUS
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 125 g másla pokojové teploty
  • 1 žloutek
  • NA NÁPLŇ
  • 4 vejce
  • 4 biocitrony
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g krupicového cukru



Začneme těstem na korpus. V míse smíchejte suché přísady. Dvě lžíce cukru, špetku soli a hladkou mouku. V jiné míse rozšlehejte měkké máslo se žloutkem. Jenom krátce. Nemusíte čekat na úplně krémovou konzistenci. Máslo se žloutkem přidejte k suché směsi a doplňte 3 lžícemi studené vody. Celé to rukou zpracujte na těsto. Směs se vám bude chvíli posmívat a tvářit se, že se nikdy nespojí a už navždy zůstane v podobě drobenky. Vy tomu ale nevěřte a vytrvejte. Nakonec se z toho těsto přece jenom stane. Křehké, ale těsto. Že si s vámi těsto tak nepěkně pohrávalo, tak ho zavřete do ledničky aspoň na dvě hodiny. Bude pak s vámi líp spolupracovat při válení.

Než těsto vysvobodíte z lednice, tak si připravte náplň. Začneme tím nejdůležitějším, což jsou citrony. Je mi jasné, že většina z vás asi nedbá doporučení na biokvalitu a už máte připravené chemií vonící citrony. Tak je pořádně umyjte v horké vodě. Drhněte houbičkou. Ono to stejně nepomůže, ale pro můj dobrý pocit to udělejte. Potom ze všech citronů nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. V míse vyšlehejte vejce a zbylý cukr do pěkné pěny. Přidejte kůru a šťávu z citronů i všechnu smetanu. Míchejte, míchejte, dokud se všechno nespojí.

Troubu předehřívejte na 180°C, vymažte dortovou formu máslem a vyndejte to nezbedné těsto. Na pořádně pomoučeném vále z těsta udělejte tenký plát, kterým vyložíte dortovou formu. Těsto je křehké, trhací a lepicí. Franzouc, no. Až ho dostanete do formy, tak ho trochu propíchejte vidličkou, aby si o sobě moc nemyslelo a pečte 10 minut nebo do zrůžovění. Až bude korpus upečený, tak do něj vlijte předpřipravenou citronovou náplň. Troubu přihřejte na 200°C a pečte asi dvacet minut až půl hodiny. Náplň musí být tuhá a nesmí se lepit na zapíchnutou špejli. Klasika. 


Zkuste počkat, až dort vychladne a teprve pak si dejte. A pochopíte. Citrony jsou dostupné celý rok, tak si tenhle super dort můžete v létě vychutnávat se zmrzlinou a v zimě s očekáváním teplých dní. Já si ke své porci nejraději dávám kafe a dobrou společnost. Stejně jako ke všem vypečeným dobrotám. Jenom to kafe se někdy promění v čaj. 

Cukrovaté vypečené úterý, Cukrouši!

V článku byl použit recept z kuchařky Bon Appétit aneb Lekce francouzské kuchyně

6 komentářů:

  1. Citronový koláč je snad můj nejoblíbenější! Dělám ho vlastně podobně, jen navrch dávám ještě okandované tenké plátky citrónů a zalívám cukrovým sirupem. Miluju tu kombinaci kyselého a sladkého :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když já ty kandované citrusy moc nemusím...ale sladké a kyselé je super kombinace :)

      Vymazat
  2. Dnes jsem zkoušela, teď čekám, až vychladne. Pravda, tak esteticky jako tvůj nevypadá, hned poté, co jsem ho uložila do trouby, docela zhnědl. Ale snad bude dobrý! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! To mě strašně těší, že jsi to hned vyzkoušela! A už máš i ochutnáno? Spokojenost? Jsem strašně zvědavá!

      Se vzhledem si nedělej starosti. To je až druhotné a dá se to natrénovat. A mně se to taky nepovede vždycky. ;)

      Vymazat
    2. Chuťově je o dost výraznější, než jsem čekala, je takový zvláštní... Ale moc nám všem chutná, snad jen bráchovi přijde moc kyselý :-) Prý zavedeme pravidelně, říkala babička :-)

      Vymazat
    3. Je pravda, že ta kyselost je v kategorii dezertů trošku neobvyklá, ale to mě na tom právě baví.

      Zdravím babičku! Jsem ráda, že rodině chutná! To je nejhezčí ocenění. A bráchovi k tomu dej vanilkovou zmrzlinu :)

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |