Bezlepkový crumble

úterý 6. ledna 2015

Je mi to jasné. Po Vánocích jste všichni přeslazení, přežraní. Jídlo nemůžete ani vidět. Navíc ještě platí ta nová předsevzetí. Nejím po páté hodině. Cvičím ráno i večer. Každý den ujdu aspoň 10 km. Sladké si letos už vůbec nedám. Maximálně kostičku 90 % čokolády. Dobře. Tak až vás to zase přejde, tak se vraťte na Cukrovatu a udělejte si tenhle boží crumble. Je dost zdravý, akorát sladký, bezlepkový, jednoduchý a strašně dobrý. 

Na jednu větší zapékací mísu:
  • 2 velká jablka
  • 350 g jahod
  • 200 g malin
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 130 g sójových vloček
  • půl lžičky skořice


Je leden, takže pokud nekamarádíte s Maruškou, tak jahody a maliny seženete jenom mražené. Tak je vysypte ze sáčků a nechte povolit při pokojové teplotě, stejně jako máslo. Jabka oloupejte a nakrájejte na kousky o velikosti sousta. Všechno ovoce promíchejte a rovnoměrně rozložte do zapékací misky. Troubu předehřejte na 180°C. 

Následuje výroba drobenky. Bez mouky, zato se sójovými vločkami. Nebojte se jich. Nejsou sice moc obvyklé, ale chutnají fakt dobře. Problém s nimi můžou mít snad jen zapřisáhlí potravinoví konzervativci (můj táta). V míse smíchejte třtinový cukr, vločky, mletou skořici a kousky másla. Rukou uhnětete drobenku. Tu potom nasypte na ovoce, které už čeká v zapékací míse. Trochu to upěchujte a šup s tím do trouby. 


Crumble pečte asi půl hodiny. Drobenka zezlátne. Ovoce změkne. Doma to začne neodolatelně vonět a vám budou samovolně kapat sliny z otevřených úst. Říká se tomu Crumblovův reflex. Crumble nechte trochu zchladnout a rozdělte jej na talířky nebo do misek. Pokud vašim zubům nevadí střídání tepla a chladu, tak každou porci doplňte kopečkem zmrzliny. Vanilková nebo citronová jsou ideální.


Na tomhle receptu je super, že jej můžete obměňovat podle toho, jaké ovoce je zrovna v kurzu. V létě čerstvé jahody a maliny. Na podzim jabka, hrušky a švestky. Odvážnější zkusí i dýni. A v zimě mražené lesní ovoce. Jaká kombinace nejvíc láká vás?

Přeji cukrovaté pochutnání. Zejména těm, kteří kvůli tomuhle receptu skrečovali svá novoroční předsevzetí. Nemáte zač. 

4 komentáře:

  1. Hmm vypadá to báječně, až mě přepadne chuť, určitě zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě! A budu ráda, když se pochlubíš výsledkem :)

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |