Zmizelá - Gillian Flynn

čtvrtek 20. listopadu 2014

"Nezlobte se, že obtěžuju, jen jsem si říkal, že byste to měl vědět...dveře vašeho domu jsou dokořán a ta vaše kočka je venku. To asi nemá být, že?"
No to asi nemá, no. Ale už se stalo a Nick se musí poprat s tím, že jeho žena Amy zmizela. Nebo spíš je Zmizelá. Nick ohlásí chybějící ženu v domácnosti policii. Je vyslýchán a je tak nějak podezřelý. Protože v takových případech je to většinou manžel. A Nick není bez chyby. Byla Amy bez chyby? Zmizela sama nebo jí někdo pomohl? A proč v den výročí svatby? Samé otázky.


Knížka dostává různé nálepky od thrilleru přes psychologický román po fenomén a kult. O Zmizelé se mluví už od jejího vydání v roce 2012 a teď, s premiérou stejnojmenného filmu s Benem "Jsem nový Batman" Affleckem v hlavní roli, začíná kolečko obdivu znovu. Ti, co to ještě nečetli, si zašli aspoň do kina. Já jsem se na knihu dlouho chystala a po premiéře filmu jsem se držela dál od všech, kteří by mi mohli zápletku prozradit. Protože všichni víme, že když už víte, jak to dopadne, tak už ani nemá cenu číst. To už snad stačí jenom ten film. 

Román je v podstatě o dvou postavách, které jsou skvěle propracované. Do detailu. Perspektiva Nicka a (deníkové) Amy se střídá. Postoje obou manželů se proplétají, až vygradují a pak už příběh plyne neuvěřitelně rychle. Při čtení doporučuji dávat pozor od začátku. Co se zdá na prvních stranách jako maličkost, může sehrát později zásadní roli! A víc o ději ani muk. 


Jenom poznámku k překladu. Připadá mi, že některé ustálené anglické fráze mohly být přeloženy s větším citem k češtině. Jeden příklad za všechny: Neviděla, že se tohle blíží. Doslovný překlad fráze She never saw it coming. Přitom se v textu zrovna nic doslovně neblížilo. Ani auto, ani vlak, ani vrah. V češtině by to tak asi nikdo nepoužil, ale nejsem samozřejmě překladatelka. Tak třeba to nějaké opodstatnění má. Když tak mi to někdo erudovaný vysvětlete.

Kniha je o:
honbě za pokladem, blonďatých vlasech, finanční krizi, palačinkách a manželství.

Čtěte, když:
  • chcete knížku, od které se nebudete moct odtrhnout,
  • máte chuť na trochu napětí,
  • víte, že to, že jste paranoidní, ještě neznamená, že po vás nejdou.
Nečtěte, když:
  • už vám někdo prozradil hlavní zápletku a její vyústění,
  • máte partnerské problémy - mohli byste se nesprávně inspirovat k jejich řešení,
  • máte těsně před důležitým termínem čehokoliv - nakonec byste to nemuseli stihnout. 
Příbuzné knihy:

Hodnocení:
Jestli je nejhorším způsobem smrti utonutí a sama se nejvíc bojím uhoření, tak tuto knihu hodnotím jako uškrcení holýma rukama.

2 komentáře:

  1. Docela jsi mě navnadila. Obvykle se těm knihám s nálepkou "bestseller" vyhýbám, ale o téhle knize už jsem četla tolik dobrého, že si ji snad opravdu pořídím. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velké očekávání je vždycky nebezpečné a i já jsem se před čtením trochu bála, aby to zase nebyl jeden velký "hype" a skutek utek. Ale Zmizelá si určitě šanci zaslouží. Dej vědět, jak se líbila!

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |