We Were Liars - E. Lockhart

čtvrtek 27. listopadu 2014

"The Sinclairs are athletic, tall, and handsome. We are old-money Democrats. Our smiles are wide, our chins square, and our tennis serves aggressive."
Sinclairovi takoví opravdu jsou. Prominentní, bohatí. Otec měl tři dcery. Každé postavil dům na soukromém ostrově, kde teď celý klan tráví každé léto. Otec s dcerami. Dcery se svými dospívajícími dětmi. Dětmi, kterým všichni říkají Lháři.


We were liars se řadí do tzv. young adult literatury, která je v posledních letech velmi populární. Ale nebojte, tahle kniha neobsahuje třpytivé upíry, zhrzená srdce, draky, meče ani dystopické světy. O příběhu vám toho ale nemůžu říct příliš. Když se vás totiž na knihu někdo zeptá, musíte prostě lhát! Takže mi nevěřte, když říkám, že se v knížce cestuje časem a hlavní hrdinka dealuje drogy, protože tak se to v téhle rodině dělá. A už vůbec mi nevěřte, že nic není tak, jak vypadá. Nebo je? Přečtěte si a rozhodněte se.

Kniha zatím nevyšla v českém překladu, ale šeptá se, že v první polovině roku 2015 ji má vydat nakladatelství Host. Jestli bude mít stejný ohlas jako ve světě, tak se vám kniha určitě nevyhne. Na Amazonu, Goodreads ani YouTube se před ní nedalo schovat. Taky proto jsem asi podlehla. A rozhodně nelituju. Anglicky čtu beletrii moc ráda a We Were Liars je napsáno velmi čtivě. Krátké věty bez komplikací, které gradují zápletku. Pár pohádek mezi tím a spousta tajemství. Ke čtení doporučuji i těm v angličtině méně pokročilým. 

Tato kniha je o:
zlatých retrívrech, rodinných dramatech, velkých domech, letních prázdninách a lžích.

Čtěte, když:
  • vás láká život bohatých a privilegovaných,
  • vás vždycky zajímalo, co by zažívaly děti z Bullerbynu, kdyby byly o deset let starší a o pár milionů bohatší,
  • vám chybí léto, pláže a dovolená.
Nečtěte, když:
  • apriori víte, že příběh pár teenagerů nemůže být nic zajímavého,
  • potřebujete vědět všechno hned,
  • chcete sociální drama, rovnost a aby byl život jednou fér. 
Příbuzné knihy:

Hodnocení:
Jestli v neděli padne jackpot Sportky a má nejvyšší výhra byla 82 Kč, pak tuhle knihu hodnotím jako pytel zlaťáků.

4 komentáře:

  1. Tuhle knížku jsem si koupila, když jsem byla v červnu v Anglii, nechala jsem se zkrátka zlákat tím, kolik lidí o ní mluvilo a chtěla jsem zjistit, proč o ní tolik lidí vlastně vůbec mluví. Hned jak jsem přijela domů, jsem se do ní pustila a opravdu moc se mi to líbilo. Je to sice hodně zvláštní knížka, ale vážně pěkná. Teď jsem dost zvědavá na ten český překlad a co na ni řeknou čeští čtenáři. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na překlad jsem taky moc zvědavá! Doufám, že krátké věty budou v češtině fungovat stejně dobře jako v angličtině.
      Myslím, že aspoň u věrných čtenářů young adult "Lháři" zabodují. Mě se líbili a to na young adult moc nejsem.
      Díky za komentář!

      Vymazat
  2. Dneska jsem Lháře dočetl v originále. Celou dobu knihu (nepravidelných 10 min v šalině a přes obědy) celkem hltám a najednou někde na 85% kindle procentech si říkám COŽE, co se to sakra stalo?

    OdpovědětVymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |