Jana Florentýna Zatloukalová naučí vařit každou dceru

sobota 8. listopadu 2014

Jana Florentýna Zatloukalová napsala a vydala čtyři kuchařky. Všechny jsou zaměřené na holky, co ještě neumí moc vařit. Recepty jsou totiž psané tak, že i když zatím nevíte, jak to má vypadat, když se vaří voda, tak s Florentýnou ty špagety prostě al dente uděláte. 


První dvě kuchařky (Kuchařka pro dceru, Vánoční kuchařka pro dceru) jsem dostala někdy v době, kdy jsem se stěhovala do jiného města, studovat vysokou školu. A protože jsem byla rozmazlená od maminky a babičky, tak jíst v menze bylo za trest a nezbývalo mi nic jiného, než si vařit sama. I úplný amatér může začít s kterýmkoli receptem z těchto kuchařek, protože všechno je rozepsáno opravdu detailně a když se držíte postupu, chybu prostě neuděláte. A když uděláte, tak vás utěší Florentýniny zkušenosti a popisy jejích prvotních nezdarů v kuchyni. To si hned připadáte méně neschopně. I když někomu naservírujete koláč, který jste na závěr neposypali cukrem, ale solí. 


Hovory s řezníkem jsou celé o mase a kuchařka opravdu obsahuje hovory s řezníkem! To se potom dozvíte, jak by se k vám takový řezník měl chovat a jaké všechny služby byste od něj mohli chtít. I když nenajdete řezníka, který by vám ochotně poradil, tak s touhle kuchařkou už budete vědět, který kus prasete a krávy se hodí na dušení, pečení nebo prudké opékání. Aby vám třeba nezbyly jen bolavé čelisti od kousání a oči pro pláč, až se budete pokoušet o biftek v kvalitě medium rare s masem, co se k tomu nehodí. Navíc když máte hosty a ti se vás snaží přesvědčit, že je to vlastně strašně dobré. A vy víte, že fakt není. 


Snídaně u Florentýny má podtitul Dopolední kuchařka pro dceru a je to poslední přírůstek do série. Kuchařku jsem jenom zběžně prolistovala v knihkupectví a určitě má co nabídnout. Designově se kvůli změně nakladatelství od ostatních odlišuje - celá je stylizovaná do snídaně u Tiffanyho, včetně typické modré barvy, kterou chce hodně holek vidět na krabičce k zásnubnímu prstýnku. K tomu jsem trochu skeptická, protože s takovou klasikou si není radno zahrávat. Receptům ale nemám důvod nevěřit, tak jestli rádi snídáte a v kuchyni si moc nevěříte, tak do toho běžte. Máme tady vůbec jinou snídaňovou kuchařku? 

Autorka bloguje. Sdílí hlavně recepty a kuchařské tipy, ale dozvíte se i to, jak napsat knihu. Florentýna se čte dobře. Hlavně proto, že si na nic nehraje. Nedělá z každodenního vaření pro hladové krky vysokou kuchařinu. Nemáte s ní pocit, že k vaření potřebujete ten nejnovější kuchyňský robot nebo chuťové buňky gurmeta. Stačí hlad a strávníci. Ti vás vycvičí.

Čtěte, když:
  • nevíte, co znamená opékat cibuli do sklovata,
  • máte pocit, že jenom vám se dějí hrůzy typu sražený krém a nedopečené maso,
  • chcete uvařit dobré, poctivé jídlo.
Nečtěte, když:
  • vás obtěžuje detailní vysvětlování postupu - vy přece mrknete na ingredence a voilá, tříchodové menu je na stole,
  • chcete gratinovat, blanšírovat, flambovat a dělat všechno co nejsložitěji to jde,
  • si zásadně nedáváte pěnu, ale mousse a neznáte jednohubky, jenom amuse-bouche.
Hodnocení:
Jestli nosíte kalhoty a občas si oblečete tričko obráceně, pak Florentýniny kuchařky hodnotím jako svetr.

4 komentáře:

  1. Kuchařka pro dceru byla začátkem mojí lásky k vaření... dodneška si pamatuju, jak jsi mi o ní vyprávěla i jak jsme z ní společně upekly výborné kakaové řezy (jeden z mých prvních pokusů o pořádný dezert) a já si ji pak musela běžet koupit... a dodneška je jedna z mých nejoblíbenějších, třeba stránka s vláčnou jablečnou buchtou na začátku je už pěkně opatlaná :) a co se týče Snídaně - design se sice změnil, ale recepty jsou stále fajn, některé už jsem zařadila ke svým favoritům, a to ji mám teprve od září (mimochodem jsem asi úplně první člověk v celém našem ředitelství, který si za povýšení v práci koupil kuchařku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marky, díky za zkušenosti! Jsem ráda, že sis Kuchařku pro dceru oblíbila. Na ty kakaové řezy si moc dobře pamatuju! :)

      Vymazat
  2. Veroniko, to se tak hezky čte! Děkuju za všechna ta krásná slova, co jsi napsala stran mých kuchařek.

    Moje začátky vaření byly opravdu krušné a strašné, a protože bych to fakt nikomu nepřála zažít, raději jsem to všechno sepsala. Teď se směju sama sobě, ale tehdy mi moc do smíchu nebylo. Takže jsem ráda, když vidím, že to psaní mělo smysl a že jsem netrpěla zbytečně. Ještě jednou klobouk dolů před tvým podáním, máš spisovatelský talent a měla bys to vědět :-)

    Marky, taková důvěra mě teda nesmírně těší. Gratuluju k povýšení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Flo, díky moc za pochvalu, ale hlavně za tvé kuchařky. Začátky v kuchyni jsi ulehčila spoustě slečen. Nejen recepty, ale taky tím, že jsme díky tobě věděly, že takhle blbě na tom byl na začátku skoro každý. :)

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |