Jablečný koláč

úterý 11. listopadu 2014

Jablečné věci dělám, když potřebuju uzemnit nebo když se mi stýská po domově. Nevím proč. Možná proto, že moje babička dělá ten nejlepší tažený štrůdl na světě. Možná proto, že mamka dělala hraběnčiny řezy, když jsem byla malá. Nebo možná proto, že naše jabloně neplodí ty nejkrásnější jabka, ale jsou naše a tak chutnají nejlíp. Tenhle koláč peču, když chci, aby se u mě někdo cítil jako doma. Upekla jsem ho kamarádce, když se stěhovala. A dneska jí ho peču, protože splín se někdy vkrade i do nejslunečnějšího dne. Tak na uzemnění!

Materiál:
  • 150 g másla (125 g na těsto, 25 g na posypání a malý kousek na vymazání formy)
  • 125 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 50 g mandlové mouky nebo hodně jemně namletých mandlí
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 větší jablka
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1-2 lžičky mleté skořice
  • PS: Z receptu se jednoduše stane bezlepkový, když nahradíte hladkou mouku bezlepkovou Jizerkou a prášek do pečiva bezlepkovým kypřícím práškem


Začněte tím nejmíň zábavným a to je vymazání formy máslem a následné vyložení pečicím papírem. Troubu nechte rozehřívat na 150 °C. Pak umyjte jablka, oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky nebo plátky. Jestli máte domácí jablka bez chemie, tak si ty oloupané slupky u práce snězte. Prý je v nich nejvíc vitamínů. A vzpomeňte si na děti v Africe. Přece byste to nevyhodili!

Teď přijde kritická část receptu a to je vyšlehávání másla s krupicovým cukrem do krému. Z takové banality se velmi rychle může stát horor. Takže dejte máslo o pokojové teplotě do větší mísy a přidejte cukr. Šlehejte mixérem, až se z toho stane krásně jemný krém. Šlehejte něžně. Není potřeba mixér vytáčet do nejvyšších obrátek. Chce to trpělivost. A pak to bude vypadat asi jako na obrázku.


Teď si do hrnečku rozklepněte vajíčka a prošlehejte je vidličkou, až se bílky spojí se žloutky. Po troškách přilévejte k máslovému krému a opatrně mixujte. Fakt opatrně, protože by se to mohlo srazit. Kdybyste měli pocit, že se tak děje, přisypte malé množství hladké mouky. Takhle po troškách vmixujte vajíčka, a jestli se vám to nezdrclo, tak se poklepejte po rameni, protože to si zaslouží uznání. A jestli se to zdrclo, tak si z toho nic nedělejte. Ti pacholci, co je tím budete krmit, to stejně asi nepoznají.

Do krému s citem přimíchejte mandlovou mouku a po částech i hladkou mouku a prášek do pečiva. A fakt nikam nespěchejte. Tohle je domácí koláč, ne něco, na čem si máte vypracovat bicáky. Nakonec přisypte dvě třetiny nakrájených jablek a promíchejte.

Hmotu rozprostřete rovnoměrně do formy. Na povrch rozložte zbylá jablka. Můžete je nasypat jen tak, bez ladu a skladu nebo se můžete vyřádit a dělat soustředné kruhy, rovnoběžné řady, trojúhelníky. Je to na vás. Jablka pak posypte skořicí, třtinovým cukrem a rovnoměrně na ně rozložte zbylých 25 g másla. Pečte cca 55 minut. Doporučuji hlídat se špejlí v ruce.


Jablečný koláč si dejte k odpolední kávě. Nebo čaji. Nebo limonádě. Je vláčný, lehký a kombinace jablek a skořice nemůže zklamat. Nikdy. Pokud by vám přišel moc sladký, uberte na třtinovém cukru k posypání. Tak vyzkoušejte. A pochlubte se na Instagramu s hashtagem #cukrovata.

Dejte si cukrovatu.

6 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Včera večer jsem pekla trošku tak, jak se o panu Babicovi říká, že vaří. Nepoužila jsem kečup, ani kolínka, ale improvizovala jsem dost. U pečení to snad tolik nevadí. Protože o nejlepších pekařkách jsem slyšela, že vlastně podle receptů už skoro nepečou a improvizují rády. I když u mě nešlo o žádné pekařské umění, ale o štěstí začátečníka, výsledek „inspirovaný“ receptem na jablečný koláč z Cukrovaty se celkem povedl.

    A proč jsem nepekla podle receptu? V kuchyni našeho „studentského“ privátu (kde jsem student vlastně už jen já) nenajdete kuchyňskou váhu, ani žádnou jinou odměrku na mouku či cukr. A já tu přitom měla domácí maličká jablíčka z babiččiny zahrady, které jsem potřebovala spotřebovat. Tak jsem se do toho dala.

    První „problém“ se 125 g másla jsem vyřešila vcelku elegantně. 125 g másla = půlka másla. 125 g krupicového cukru už byl trošku větší oříšek. Nakonec jsem použila, co kuchyň dala – třtinový cukr a jako odměrku čtvrtlitrový hrneček – plný. Jak ale vyšlehat máslový krém, když nemáte mixér ani šlehač? Neúspěšně jsem zkoušela třít máslo s cukrem lžící. Pak jsem použila holé, umyté ruce. Máslo s cukrem pro ně byla lepivá ozdravná kúra.

    Vyšlehat tři vajíčka byla ta nejjednodušší část receptu. Opatrné zašlehání taky vcelku šlo. Jednoduše nedosáhnu takových obrátek jako mixér. I když tady už jsem si vzala jakýsi šlehací kuchyňský nástroj. Mandlovou mouku jsem radši úplně vynechala. Vzhledem k velké úrovni rizika, že výsledek vůbec nebude k snědku, mi jí přišlo škoda.

    Nakonec jsem přimíchala hrneček hladké mouky a asi dvě třetiny deseti malých jablíček nakrájených na měsíčky. Těsto jsem nalila do formy vymazané máslem a vysypané hladkou moukou. Hrubou moukou, která se obvykle používá na vysypávání, ani pečicím papírem jsem nedisponovala. Navrch jsem naskládala zbytek jablíček, posypala je skořicí a lžící třtinového cukru. Nakonec jsem rovnoměrně rozložila kousíčky másla.

    Pekla jsem v troubě vyhřáté na 150 °C asi 45 minut. Nepochybuju o tom, že jsem upekla úplně jiný jablečný koláč. Až se dostanu do vybavenější kuchyně, budu postupovat podle receptu a výsledky zkusím porovnat.

    :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, díky za super komentář a chválím tě za odvahu!

      Nepochybuju, že tvůj jablečný koláč byl vynikající! Bez vah se člověk ještě nějak obejde, ale ten mixér se někdy fakt hodí. Zkus si ho třeba přát od Ježíška, jestli pečeš pravidelně. A příště určitě s mandlovou moukou! Hlavně díky ní je tohle ten nejlepší jablečný koláč na světě :)

      Držím palce do dalšího pečení!

      Vymazat
    2. Opožděně, ale potvrzuju, že Lucčin koláč byl moc fajn :)

      Vymazat
    3. Nepochybuji! Ale hlavně to řekni Lucce :)

      Vymazat
  3. Mandlová mouka mě lákala. Vynechala jsem ji kvůli tomu nejistému výsledku. V pokusu číslo 2 s mixérem a váhou s ní počítám.

    OdpovědětVymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |