Dita P. - její deník a porcelán

sobota 22. listopadu 2014

Dita Pecháčková se psaním o jídle zabývá už docela dlouho. Pět let dělala šéfredaktorku časopisu Apetit. Teď vede magazín Albert v kuchyni. Takový ten tenký časopis plný reklam, co dostanete v supermarketu zadarmo a skoro byste ho chtěli zahodit, ale když jím prolistujete, tak zjistíte, že tam jsou skvělé recepty, jídlo je nadprůměrně dobře nafocené a rubriky dávají smysl. To se o většině podnikových a reklamních časopisů nedá říct ani zdaleka. 

Takže teď už víme, že Dita P. umí udržet dobrou úroveň kulinářského časopisu. To jí samozřejmě nestačilo a v roce 2012 vydala svou první vlastní kuchařku. Deník Dity P. upoutá už vzhledem. Kuchařka je brožovaná, velkoformátová a má kvalitní papír. Velkým plusem jsou až neskutečně dobré fotky a grafická úprava. Myslím, že je to taková hra. Všechno má působit velmi domácky, ale vy víte, že je za tím spousta pečlivého aranžování. Ráda se tím nechávám obelhávat i když vím, že rozdíl mezi každodenním servírováním domácího jídla a focením do kuchařky je stejný jako mezi mnou po probuzení a mnou ve chvíli, kdy vycházím ze dveří. Tedy markantní. Nicméně k brožované vazbě mám praktickou výtku. Kuchařku používám hodně a začíná se uvolňovat. Očekávám, že se brzy rozpadne na několik dílů. A to mi dost vadí.


Sebekrásnější kuchařka by ale u mě neměla šanci, kdyby jí chyběl kvalitní obsah. A ten v Deníku je. Dita P. zahrnula 100 receptů, které rozdělila do kapitol, které se nějak vztahují k jejímu životu. Piknik, Mé americké lovestory, Dětské slasti, Z české hospody. Recepty jsou tedy různorodé a každý si něco vybere. Pro mě je to vybírání vždycky hodně těžké, protože všechno vypadá fakt dobře. A když vyberu a uvařím, tak to pak taky většinou dobré je. Když není, tak za to můžu já a ne Dita. To dá rozum.

Ditina kuchařka je v mém holčičím okolí hodně rozšířená. Všechny ji znají, mnohé ji mají a většina z ní vařila. Všechny říkají, že je super a když se chtějí vytáhnout a připravit něco trochu extra, tak sáhnou po Ditě. Já to taky dělám. A jsem zvědavá na druhý díl, který by měl vyjít v květnu 2015.

Čtěte, když:
  • nechcete jenom recepty, ale i styl,
  • se potřebujete pro vaření nadchnout,
  • na Pinterestu máte aspoň tři nástěnky o jídle a pořád vám to nestačí.

Nečtěte, když:
  • máte akutní hlad,
  • chcete vařit co nejrychleji a nejúsporněji - ideálně špagety,
  • potřebujete skladnou a lehce přenosnou kuchařku, co se vleze na ten nejmenší pracovní pult.

Hodnocení:
Jestli nerada dostávám růže a zrovna mi doma kvete orchidej, pak Deník Dity P. hodnotím jako tulipán.



Vydání kuchařky Dita P. doplnila o prodej vlastního Vyšívaného porcelánu. Nádobí si můžete objednat ve čtyřech různých vzorech a k dostání je všechno - od konvičky na čaj přes kalíšek na vejce až po zadělávací mísu na těsto. Zboží můžete odebrat buď sami v Praze, nebo si ho nechat poslat na dobírku. To je podle mě u nádobí dost nešťastná varianta. Když budete mít štěstí a cestou se nic nerozbije, tak je docela velká pravděpodobnost, že se mezi tímhle ručně vyráběným porcelánem najde nějaké to kazové zboží. Přišla nám polévková mísa, kde poklička nelícovala s mísou nebo hrneček s pár hrbolky. Není to nic, co by bránilo užívání a dá se to vyreklamovat. Ale zdlouhavé vyměňování zboží v porcelánce a riskování toho, že se cestou nový kus rozbije (a tak dále a tak dále) je otrava. Nikdo nemá rád reklamace.


Ty kusy, které jsou v pořádku, jsou pak pěkné. Vzor vydrží i mytí v myčce. Sada k snídani a čaji mi připadá povedenější, než sada obědová. Nečekejte kvalitu Villeroy&Boch a nečekejte ceny IKEA. Vyšívaný porcelán je takový střed. Nejsem si jistá, že bych jej s klidným svědomím mohla označit za zlatý střed, ale jako pěkné nádobí určitě ano. V těchto dnech by měly být představeny nové vzory porcelánu. Podle Facebookových stránek se testovaly ve zlaté a stříbrné barvě. Tak uvidíme.

Už jste někdy podle Dity P. vařili? A jak se vám to líbilo? Už jste někdy jedli z vyšívaného porcelánu? A jak se vám to líbilo? Chci všechno vědět!

6 komentářů:

  1. Nevařila,nejedla. Chystám se koupit si tu kuchařku protože je opravdu pěkná ale pořád se k tomu moc nemám,Dita je mi z nějakého záhadného důvodu nepříliš sympatická a je fakt že u vaření dávám hodně právě na tuhle pocitovou stránku... Jinak bych chtěla říct že máš úplně báječný blog,objevila jsem ho nedávno díky Florentýně a opravdu se moc dobře čte!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S Ditiným projevem jsem trochu bojovala v televizní verzi Deníku, ale u kuchařky jsem nic takového nepociťovala. Zkus si přečíst pár receptů v knihkupectví a uvidíš, jak to na tebe bude působit.
      Moc děkuji za pochvalu a doufám, že se tady budeme potkávat často :) Cukrovatou neděli!

      Vymazat
  2. Na Deník v televizi jsem se podívala jednou ,neměla jsem čas. Kuchařku jsem si koupila a zase hned prodala. Vůbec nepochybuji o kvalitě receptů, ale nepotřebuji k tomu obří fotografie hodné nějaké vernisáže. Recepty bych si musela opsat do své kuchařky, tato je poměrně nepraktická.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář.
      Souhlasím, že rozměry nejsou k vaření úplně praktické, ale přesto po téhle kuchařce sahám opravdu často. A to je má pracovní plocha v kuchyni docela omezená.
      Uvidíme, jestli bude druhý díl ve stejném formátu a vazbě. Třeba autorka vezme výtky čtenářů v potaz.

      Vymazat
  3. Ditu P. zbožňuju, teda hlavně tu kuchařku a časopis Albert. Ale souhlasím s výtkou, kuchařka už se mi taky začíná rozpadat hlavně u těch nejpoužívanějších stránek, tak uvidíme, co přijde... A co se týče Deníku v televizi, tak když jsem viděla první díl, měla jsem chuť začít brečet. Ale nakonec jsem se nějak smířila i s tou češtinou a raději se řídím kuchařkou než pořadem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Její televizní pořad mě neskutečně zklamal - představovala jsem si ji jako obtloustlou milou pohádkovou vílu a po shlédnutí prvního dílu z mé představy zůstala jen ta o její váze (nic proti, já taky nejsem štíhlá :) ) Kniha je skvělá, moc jsem toho z ní zatím neudělala, ale moc ráda si v ní občas jen tak zalistuji a přivoním :)

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |