Na létě je skvělých 5967 věcí. Jedna z nich je spousta čerstvého ovoce. Další pak dezerty, buchty a moučníky obsahující čerstvé ovoce. Třešňová bublanina je klasika. Do tohoto extra vláčného těsta ale můžete hodit i jiné ovoce, které jste v horkém letním dni obrali z keře, stromu nebo rostliny. Jahody, višně, rybíz, angrešt. Já měla zrovna po ruce třešně.
Na jeden menší pekáček bublaniny:
- 80 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 vejce
- 200 ml kefíru
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 1 sáček kypřícího prášku
- 500 g třešní
Bublanina je rychlá. I díky tomu, že máslo necháte rozpustit v rendlínku tak, aby nezačalo bublat. Zatímco se máslo rozpouští, nechte troubu rozehřívat na 180°C. Smíchejte ve velké míse vejce a kefír s moučkovým i vanilkovým cukrem. Všechno zalijte rozpuštěným a trochu zchladlým máslem. Do směsi přidejte všechnu mouku a kypřící prášek. Míchejte do hladka. Já jsem si pomohla ručním mixérem.
Připravené těsto nalijte do zapékací mísy. Použila jsem velikost cca 30x20 cm. A pak sypte třešně. Rovnoměrně, nerovnoměrně. Jak vám to přijde pod ruku. Dávám je nevypeckované, protože tak bublaninu vždycky dělá babička. Pecky pak můžete střílet po bráchovi. Bublaninu pečte asi 40 minut, ale po půl hodině už kontrolujte párátkem. Každá trouba peče jinak a díky kefíru je těsto, co se týče upečenosti, lehce zrádné a i upečené bude dost vláčné.
Teď už jenom pocukrovat moučkovým cukrem, nakrájet na kostky a sníst. K nedělní, slunečné snídani. K odpolednímu i dopolednímu kafi. Nebo jenom tak, protože je léto. A léto bez bublaniny prostě není léto.
Recept z kuchařky Dity P. Text vlastní.
Žádné komentáře:
Okomentovat