Na světě existují dvě jídla, kvůli kterým se vyplatí pořídit si pánev, kterou můžete dát i do trouby. Bramborová fritata s chilli a omeleta z trouby! S omeletou z trouby mě seznámila Florentýna ve své snídaňové kuchařce a od té doby se zařadila mezi ranní stálice, které se pravidelně objevují v mé jídelně. Taková omeleta je totiž jednoduchá, praktická a hlavně fakt dobrá.
Na jednu pánev:
- 4 vejce
- 125 g mouky
- 200 ml mléka
- 1 lžíce cukru krupice
- špetka soli
- 2 lžíce másla
- 200 g lesního ovoce
- moučkový cukr
Troubu rozehřejte na 200°C a na pánvi rozpusťte máslo. V míse smíchejte vejce s mlékem a cukrem. Následně přidejte mouku. Protože se po ránu nechci namáhat, tak na všechno používám ruční mixér. Je to tak jednodušší a rychlejší. Ale pokud nechcete rušit spící spolubydlící, tak to určitě zvládnete i s obyčejnou metličkou.
Když je směs pořádně promíchaná, tak už je i máslo na pánvi rozpuštěné. Vypněte sporák a směs nalijte do pánve. Vše zakončete rovnoměrným navrstvením ovoce. Běžně používám mraženou lesní směs, ale s čerstvými jahodami byla omeleta zatím úplně nejlepší. No a teď pánev dejte do trouby a pečte 20 - 25 minut. A v tomhle tkví praktičnost omelety z trouby! Zatímco se peče se stihnu dát do pořádku, umyju nádobí ze včerejšího večera a uvařím kafe. Zázrak!
Díky máslu se omeleta odlepí a okraje se zvednou. Omeletu jím nejraději ještě teplou, protože v takovém stavu je ideální kombinace másla a moučkového cukru, kterým při konečném posypávání nešetřím. Jednak je to dobré a taky to moc pěkně vypadá. Když omeletu snídají dva méně hladoví jedinci, tak mohou polovinu schovat na další ráno a pak už ji v troubě jenom ohřát. Další praktická věc, že? Na druhý den je malinko sušší, ale to není nic s čím by si neporadila trocha zakysané smetany bokem.
Recept uveřejňuji se svolením Jany Florentýny Zatloukalové, autorky Snídaňě u Florentýny.
Teda z nadpisu jsem byla rozpačitá - omeletu přeci jen znám jedině na sladko - ale vypadá to fakt skvěle :) To vyzkouším! :)
OdpovědětVymazatProsím tě, určitě vyzkoušej! A dej vědět, jak se ti osvědčila ;)
Vymazat(v předchozím, komentáři mělo být na slano, ne na sladko..ale co už :D)
VymazatKaždopádně dnes ráno jsem udělala pokus a bylo to výborné! :) Místo lesního ovoce jsem použila domácí hrušky a do moučkového cukru jsem přidala trochu skořice, ale jakmile dozraje další várka jahod, rozhodně to zkusím i s nimi :) Děkuji za doporučení! :)
(já jsem tu záměnu sladko/slano pochopila ;))
VymazatJsem moc ráda, že ti omeleta chutnala! S hruškama musí být taky super. Díky za tip.