Podivný případ se psem

čtvrtek 13. srpna 2015

Jmenuji se Christopher John Francis Boone. Znám všechny země na světě i jejich hlavní města a všechna prvočísla až do 7507. Když jsem se poprvé setkal se Siobhan, ukázala mi tenhle obrázek :-( a já věděl, že to znamená "smutný", což je to, co jsem cítil, když jsem našel mrtvého psa.
Pes, kterého Christopher našel, nebyl jenom mrtvý. Byl prokazatelně zavražděný. Někdo do něj zabodl vidle. A taková vražda není jen tak. To se musí vyšetřit a tak se do toho Christopher pustil. Christopherovi je patnáct, má rád Sherlocka a je autista. Ze zápisků z vyšetřování sepisuje detektivní knihu, ze které se nakonec stane něco mnohem víc.


Podivný případ se psem je příběh, který na malém prostoru vzbuzuje velké emoce. Christophera jsem si zamilovala a hrozně jsem mu držela palce. Mám prostě slabost pro nevinná a bezelstná stvoření. I když by se knihy s hlavními hrdiny, kteří trpí mentální poruchou, téměř daly přehazovat vidlemi, tuhle určitě nevynechejte. I ostatní postavy totiž stojí za to a kromě sondy do uvažování Christophera, Haddon v pozadí vykresluje i příběh jeho rodičů. A tam pro mě tkvěla největší bolestivost celého příběhu.

Do děje čtenáře vtahuje ich forma vyprávění a nákresy i matematické úlohy, kterými chce Christopher objasnit postup vyšetřování. A nebojte! Na psa se nezapomene! Navíc se v celé té tragice najde i dost vtipných momentů. V neposlední řadě má loňské vydání z nakladatelství Argo skvělou obálku! Stejně jako Haddonův Červený dům, na který se už chystám. 

Kniha je o:
vidlích, lžích, červených a žlutých autech, logice, kryse, vyšetřování, prvočíslech a trpělivosti.

Čtěte, když:
  • máte náladu na tragikomiku,
  • chcete knihu, která se čte sama,
  • rádi přijímáte život takový, jaký je.
Nečtěte, když:
  • nemáte soucit,
  • jste přesvědčeni, že o vážných tématech by se mělo psát jen vážně,
  • chcete opravdický detektivní příběh se vším všudy.
Příbuzné knihy:
Hodnocení:
Jestli má Christopher jako domácího mazlíčka krysu a moje máma se myší bojí, pak tuto knihu hodnotím jako činčilu.

6 komentářů:

  1. Tuhle knihu jsem četla letos a hrozně moc se mi líbila. Přemýšlím, že dám šanci i další Haddonově knize, protože píše fakt úžasně.

    OdpovědětVymazat
  2. No vida, to zní zajímavě. Myslela jsem si, že je to jenom divadelní hra, ale ta je očividně podle knížky. Trochu mě štve, jak se v poslední době všude vyrojili autistické postavy, ale tohle zní celkem dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O knize jsem se dozvěděla taky na základě úspěchu divadelního představení. To jsem sice neviděla, ale knížka byla dobrá. Docela by mě teď zajímalo i to divadelní zpracování.

      Vymazat
  3. Knihy o autismu mám moc ráda, i proto, že částečně působím jako asistentka dětí s PAS a tak je mi tahle oblast celkem blízká. Podivuhodný případ se psem je jedna z těch knih, o kterých vím, že si je chci přečíst, ale pořád se k tomu nemůžu dokopat. Asi si knížku nechám při nejbližší příležitosti nadělit jako dárek, to by mohlo pomoci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobrý nápad. Zvlášť pokud se ti taky líbí ta obálka ;)

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |