Ragtime - E. L. Doctorow

čtvrtek 2. dubna 2015

Druhý den ráno se všichni vypravili na nádraží v New Rochelle Otce vyprovodit. Přišlo i několik lidí z kanceláře a Otcův první náměstek pronesl krátký proslov. Ozval se krátký potlesk. 
Otec nastoupil do vlaku a přidal se k výpravě, která měla za cíl dobýt Severní pól. Doma nechal Matku, Chlapce, Matčina otce a Mladšího bratra. A taky svou firmu na výrobu vlaječek a rachejtlí. Byl začátek 20. století a byznys mu vzkvétal. Někde tady se začala krystalizovat dnešní Amerika.


Ragtime je svědectví doby. Příběhy obyčejných, bezejmenných lidí se proplétají s význačnými osobnostmi. Harry Houdini, Henry Ford, Sigmund Freud i Evelyn Nesbit. Všichni se otiskují do každodenního žitého světa rodin. Amerických, přistěhovaleckých, černošských. A to všechno v rytmu ragtime. 

Kniha má spoustu vrstev a ještě více postav, které se navzájem potkávají a míjejí, spojují a rozcházejí. E.L. Doctorow je známý tím, že píše tzv. historizující fikci. Všechno je to vymyšlené, ale sem tam se objeví reálná událost nebo postava. Bavilo mě dohledávat si osudy těch, které jsem neznala. Kromě románu dostanete i lekci moderních dějin. Dva v jednom a to se vyplatí. Jenom pozor! Ragtime u nás vyšel naposledy před deseti lety, takže ho hledejte spíš v knihovnách a antikvariátech. Případně zkuste Formanův film

Kniha je o:
autě, přistěhovalcích, Severním pólu, hasičích, pláži, manželství, rachejtlích a penězích.

Čtěte, když:
  • máte rádi stát New York,
  • zajímá vás období před první světovou válkou,
  • rádi spojujete realitu a fikci.
Nečtěte, když:
  • chcete zapomenout na reálný svět,
  • potřebujete něco extrémně čtivého a poutavého,
  • nechcete atmosféru, ale příběh, který vám vyrazí dech.
Příbuzné knihy:
Hodnocení:
Jestli Otec prodává bengálské ohně a já to umím akorát s prskavkama, tak tuto knihu hodnotím jako novoroční ohňostroj.

4 komentáře:

  1. Tohle je jedna z mých nejoblíbenějších knih, četla jsem ji několikrát... Úžasný styl a osudy, od kterých jsem se nemohla odtrhnout. Přiznávám, že spojení fikce a reálných postav mě trochu mátlo, než jsem na tu hru prostě přistoupila. Každopádně atmosféra knihy stojí za to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, díky! Já jsem si na ten styl taky musela trochu zvykat a říkala jsem si, že u dalších knih autora to bude třeba trochu lehčí. Nebo možná přečtu Ragtime ještě jednou.

      Vymazat
  2. Doktorow umí. To se mu musí nechat. Já od něj četla Homera a Langleyho. Propojení reálných postav s fiktivní výstavbou jejich příběhu, mě dostal. Avšak ne každému tento styl sedne a po přečtení jsem musela nechat prožitek uležet, než jsem byla schopná se k ní nějak vyjádřit. http://animovana-postavicka.blogspot.cz/2015/04/lesk-bida-bratri-collyeru.html

    OdpovědětVymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |