Eleanor & Park - Rainbow Rowell

čtvrtek 19. března 2015

It felt wrong to sit next to somebody every day and not talk to her. Even if she was weird. (Jesus, was she weird. Today she was dressed like a Christmas tree, with all this stuff pinned to her clothes, shapes cut out of fabric, ribbon. . . .) The ride home couldn't go fast enough. Park couldn't wait to get away from her, away from everybody. 
Parku, kdybys tak věděl. Odříkaného chleba největší krajíc, že? Sám taky nejsi zrovna tuctový kluk z plakátu. Tak za prvé, jsi na půl Korejec. Děláš taekwondo, čteš komiksy a nosíš trička s kapelama. Ty a Eleanor nejste Ken a Barbie. Ani Romeo a Julie. Ale zamilujete se až po uši. Hezky, opravdově, naplno. Tak, jak to jde jenom poprvé. 


Eleanor a Park chodí na stejnou střední školu. Každý den spolu jezdí autobusem. Sedí vedle sebe tak dlouho, dokud se do sebe nezblázní. Oběma se tím změní život. Ale Eleanor asi trochu víc. Je z chudé rodiny se spoustou sourozenců a nesnesitelným nevlastním otcem. Park je její únik. Stojí spolu proti zbytku světa. Tak, jak to v šestnácti bývá.

Eleanor & Park je kniha s neskutečným úspěchem. BookTube ji miluje. A musím uznat, že se to čte opravdu moc pěkně. Celé je to milé a naivní. Od autorky, která se jmenuje Duha, bych asi stejně kýble krve a temné drama nečekala. Tak jestli rádi čtete o mladých lidech plných ideálů, kteří se musí vyrovnávat s dospíváním a rodinnými problémy, tak je to pro vás. Budete jim oběma fandit. 

Kniha je o:
autobuse, šikaně, vlasech, kazetách, držení se za ruce, rodině, oblečení, komiksech, první lásce.

Čtěte, když:
  • si chcete připomenout, jaké to je se poprvé zamilovat,
  • chcete číst o milých lidech a jejich osudech,
  • hledáte něco čtivého a nenáročného.
Nečtěte, když:
  • jste cyničtí,
  • chcete akorát tak někomu jednu vrazit,
  • nesnášíte pitvání pocitů.
Příbuzné knihy:
Hodnocení:
Jestli Eleanor a Park poslouchají The Smiths a já v patnácti měla nejraději Nirvanu, tak tuhle knihu hodnotím jako The Cure.

7 komentářů:

  1. Mně se Eleanor a Park líbili, ale na druhou stranu jsem nepochopila, proč zrovna kolem nich je takový humbuk. Je to pěkná knížka, kouzelná a milá, ale určitě po ní nesáhnu znovu.

    Když už tak spíš po Fangirl, která se mi od Rainbow Rowell líbila více. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě mi ten hype taky přišel trochu přitažený za vlasy. Ne, že by to celé nebylo milé...ale třeba jsem na to už jenom moc stará a cynická. Díky za tip na Fangirl.

      Vymazat
  2. Už se těším až si tuto knihu přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Další oddechovka od stejné autorky - román Attachments. Ten už je pro starší :) Skvělé a vtipné. Jděte do toho :)

    OdpovědětVymazat
  4. To jsem také slyšela, ještě jsem se k ní nedostala, podívám se v knihovně a jsem zvědavá, jak dopadne srovnání.

    OdpovědětVymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |