Na zabití

čtvrtek 23. listopadu 2017

"Čas na další drink." Prohlásil jsem. "Zvu tě."
"Proč ne," přijala, zaklapla knihu a odložila ji na bar vedle kabelky, přední stranou obálky navrch. Dvě tváře ledna. Patricia Highsmithová.
"Jaké to je?"
"Už jsem od ní četla lepší věci."
"Nejhorší ze všeho je špatná kniha a zpožděný let."
"A co čteš ty?" zajímala se.
"Noviny. Knížky moc nemusím."
"Ani v letadle?"
"To popíjím gin. Nebo plánuju vraždy."
"To zní zajímavě." Poprvé se na mě usmála.

A tak potkal Ted Lily.  On je úspěšný a nechutně bohatý podnikatel. Ona, přitažlivá zrzka, co pracuje v univerzitní knihovně. Při společném čekání na zpožděný let vypijí pár martini a začnou hrát hru na pravdu. Teda podvádí jeho krásná žena s chlapáckým stavbyvedoucím jejich rozestavěné luxusní vily. Lily je přesvědčená o tom, že špatní lidé si žít nezasluhují a tak s ledovým klidem podpoří Tedův nápad. Zabít manželku. Lily má totiž s takovými nápady pár vlastních zkušeností.

Díky úplně náhodnému setkání se roztáčí kolotoč plánů a příprav. Je to přece samozřejmé, musí přijít trest. Ted bude jeho vykonavatelem a Lily odborným dozorem. Padli si do noty a zdá se, že všechno šlape jako na drátkách. Až do chvíle, kdy se ukáže, že plánovat tady začal už mnohem dříve někdo úplně jiný.

Druhý thriller Petera Swansona, Na zabití, se ke mě dostal vlastně taky náhodou - nebýt 30% slev v nakladatelství Paseka, asi bych se k němu nikdy nedostala. To by ale byla škoda, protože jsem se bavila. Hlavní postavy k vraždění přistupují se stoickým klidem a způsoby usmrcení vybírají jako hlavní chod z lístku oblíbené restaurace. Střídání vypravěčů v jednotlivých kapitolách udržuje napětí i spád. O dějové zvraty není nouze. A není nic lepšího, než když si na konci kapitoly říkáte: "Co to sakra..." a hned pokračujete, protože prostě musíte. 

Kolem Na zabití nebyl žádný hype (a jestli jo, tak mě asi minul), ale tahle odpočinková knížka by si ho trochu zasloužila. Jasně, nebudou si ji pochvalovat generace čtenářů a poklad vaší knihovny to zrovna taky nebude. Chmurný podzimní večer vám s ní ale uteče jedna radost.


Kniha je o:
zradách, vile na pobřeží, popíjení v barech, důvěřivých chlapech, cílevědomých ženských. 

Čtěte, když:
  • potřebujete nějaké to napětí,
  • chcete trochu oddychu a na nic moc nemyslet,
  • stojíte nohama pevně na zemi (nebo aspoň jednou).
Nečtěte, když:
  • to u vás doma tak trochu skřípe,
  • vás neoslovuje nic jiného než ruský realismus nebo Marcel Proust,
  • se chcete romanticky rozplývat nad krásou světa a dobrotou lidí. 
Příbuzné knihy:

1 komentář:

  1. Ahoj, jsem moc ráda, že jsi zpátky! Moc pěkná recenze, ostatně tvoje recenze mi vždy přišly originální... :-)

    Adéla z tadyjeadelino.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |