Noční cirkus - Erin Morgenstern

čtvrtek 25. prosince 2014

Chlapec vyrůstá v řadovém domě v Londýně. Nikoho nevídá, ani když mu do bydliště donášejí jídlo, které se objevuje u dveří na zakrytých podnosech a stejným způsobem mizí. Jednou měsíčně přivedou nemluvného muže, jenž mu ostříhá vlasy. Jednou ročně mu tentýž muž bere míry na nové šaty. 
Chlapec se jmenuje Marco. V řadovém domě bydlí proto, aby jej muž v šedém obleku naučil něco zvláštního. To, co se naučí pak použije pro souboj. Jeho protivníkem je Celia. Krásná iluzionistka z cirkusu. Z nočního cirkusu, který je vyvedený jen v černé a bílé barvě a je kouzelnější než cokoli, co jste kdy viděli.


Erin Morgenstern vymyslela krásné prostředí z konce 19. století. O takových cirkusových stanech se vám ani nesnilo. Ledová zahrada. Labyrint. Mizící východy a nehybné sochy. Všechno je jen černé nebo bílé. A všechno se děje jenom v noci. Příběh mezi Celií a Marcem má potenciál, který podle mě autorka nakonec moc nevyužila. Nebo jej možná jenom utopila v atmosféře, která se na vás nalepí jako med. Víc už vám říct nemůžu, protože jinak by vás už návštěva nelákala. A to by byla trochu škoda. 

Kniha je o:
prstenech, stromu, závazku, půlnočních večeřích, koťátkách, vatře, kartách, červených doplňcích a vlaku.

Čtěte, když:
  • se vám při slově cirkus vybaví spíše Cirque du Soleil než Berousek,
  • se chcete nechat okouzlit snovým prostředím,
  • vás zajímají tajemná společenství a tajnůstkářství je vám vlastní. 
Nečtěte, když:
  • čekáte přeborný a inovativní příběh,
  • nemáte rádi skoky v čase a prostoru,
  • zrovna nic jiného než racionální postupy nezvládáte. 
Příbuzné knihy:
Hodnocení:
Jestli se mi líbí vystoupení akrobatů a krocení zvířat je týrání, pak tuhle knihu hodnotím jako karetní trik.

5 komentářů:

  1. Moc se mi líbí tvůj úsporný styl písání o knížkách!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík. Když já zbytečné vykecávání fakt nemám ráda...

      Vymazat
  2. Nádherná kniha, jedny z mých nejoblíbenějších. Vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu, když jsem na ni v knihovně narazila v poličce s novými knihami. Okamžitě si mě získala, nádhera, pohádky pro dospělé zbožňuji.
    Kdyby někdo chtěl tento román zfilmovat, tak jedině Tim Burton :) Ale dle mého názoru je tato kniha nezfilmovatelná, vytratila by se tím z ní veškerá poetika a zůstaly jen triky a to by byla velká škoda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Atmosférou mi Noční cirkus trochu připomínal film Imaginárium Dr. Parnasse. Věřím ale, že Burton by si s tím poradil pěkně.

      Vymazat
  3. Ano, to je pravda - na ten film jsem úplně zapomněla! Nicméně Noční cirkus je mnohem poetičtější než Imaginárium, pohádkovější a trikovější. Už vím, proč jsem si Imaginárium nevybavila - nelíbilo se mi, protože mi nikdy nepřirostl k srdci Heath Ledger.

    OdpovědětVymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |