Jahodová roláda (bez lepku)

úterý 30. června 2015

Jako omluvu za dlouhou pauzu na Cukrovatě dostanete recept na rodinný poklad. V sezóně jahod mamka tuhle roládu dělá několikrát týdně, protože úplně v pohodě padne u kávy. Je jednoduchá, rychlá, nadýchaná a skvělá. Navíc je bezlepková. Ale není to takový ten recept, kdy vymýšlíte jak z něčeho lepkového udělat bezlepek. Je prostě taková. Top that!

Na jednu roládu:
  • 150 g moučkového cukru
  • 5 vajec
  • 4 lžíce holandského kakaa
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 500 g jahod


Jahody umyjte a nakrájejte na čtvrtky. Troubu dejte vyhřívat na 240°C a plech vyložte pečícím papírem. Aby se roláda lépe motala, tak pečící papír ještě vymažte máslem a vysypte (bezlepkovou) moukou. A teď nejnáročnější část celého receptu. Připraveni? Rozklepněte všechna vejce do velké mísy a spolu s moučkovým cukrem je mixérem šlehejte aspoň 5 minut. Ideálně si u toho dvakrát poslechněte Strawberry Fields Forever a pak k nadýchané hmotě přidejte kakao. Šlehejte, dokud z žlutavé hmoty nebude hladká hnědá hmota.

Těsto rovnoměrně vylijte na plech a pečte 6 minut. Fakt jenom šest! Super, že? Upečený základ nechte chvíli chladnout a zatím si vyšlehejte šlehačku. Tou pěkně pomažte vychladlý korpus a nakonec na něj rozhoďte jahody. Obsedantní jedinci si můžou vyhrát a skládat jahody rovnoměrně. Na to já kašlu. Nakonec roládu smotejte. Nebojte, půjde vám to pěkně. A když se to rozpadne, tak to nevadí. Budete ji dělat ještě tolikrát, že to časem nacvičíte. A teď další krize. Roládu byste měli nechat odležet v lednici do dalšího dne. Tuto část receptu zvládne jen málokdo. 


Až ochutnáte, tak mi dáte za pravdu. Je to boží dezert. S jiným ovocem to ani nezkoušejte. Jahodová je nepřekonatelná. Tak se nezlobte, že se k vám recept dostává až ke konci sezóny jahod. Příští rok si to vynahradíte. 

8 komentářů:

  1. Už se mi sbíhají sliny, určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ta vypadá naprosto úžasně! Mám ale dotaz - myslíš, že by to šlo i bez toho cukru? Případně ho nahradit stévií? Fakt to vypadá na výbornou ňamku, ale protože sladím minimálně, trošku mě tolik toho cukru děsí. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristie, máš můj velký obdiv za vyškrtnutí cukru z jídelníčku.
      Obávám se, že by jenom našlehaná vejce s kakaem jako základ rolády nefungovaly. Se stévií ti bohužel taky neporadím. Nikdy jsem s ní nepekla. Kdybych to testovala, tak dám vědět!

      Vymazat
  3. My jí říkáme šlehačková roláda a děláme ji bez ovoce, ale možná navrhnu, že bychom to letos mohli otestovat :) Jinak naprosto souhlasím s tím, že tento recept je bezkonkurenční a většinou ho děláme rovnou v dvojité dávce, protože ségra ji tak miluje, že je schopna ji spořádat skoro celou sama na posezení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Market, tak to musíte! S jahodama je to úplně jiný level!

      Vymazat

Proudly designed by | mlekoshi Playground |